„V minulém období se nám podařilo ukončit zásadní část revitalizace obou břehů pražských náplavek. Otevřeli jsme například pro veřejnost Čapadlo Hollar, propojili oba břehy přívozem Šemík, v komunitní kobce č. 17 jsme zahájili sérii autorských čtení Knihy v kobce a také jsme koncem roku zrušili všechna prodejní místa mimo břehovou hranu.  Prodejci tedy nebudou překážet mezi Pražany a turisty na frekventovaných místech. Hlavním cílem do dalšího období je dále pokračovat v nastavené strategii, tedy náplavky propojené, klidnější, bezpečnější a kulturnější. Díky výsledkům výzkumu veřejného mínění, který jsme si nechali zpracovat, je tato změna znát a více než dvě třetiny návštěvníků ji vítají,“ vypočítává radní pro oblast financí a majetku Jan Chabr.

V loňském roce se i přes nejrůznější omezení podařilo uspořádat festival ARENA bratří Formanů či podzimní Festivaly otevřených dílen ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Náplavky také loni získaly svou turistickou známku. Letošní sezóna by měla být o poznání bohatší.

Náplavka

„Otevřené dílny i divadelní festival ARENA plánujeme i v nové sezóně. Dále chystáme dvě velké akce pro děti.  Jednou z nich je akce na oslavu Dne dětí, pod pracovním názvem Náplavka dětem, na které, jak doufáme, budeme spolupracovat s Prahou 2 a Prahou 5. Předcházet tomu bude květnový festival Ratolestfest, který s dětským programem obsadí obě nábřeží. Nebudou chybět tradiční Food festy na Hořejším nábřeží každou druhou sobotu v sezóně a každou sobotu Farmářské trhy na Rašínově nábřeží a řada dalších akcí – vedle těch tradičních, jakými bude už 109. ročník závodu Pražských Primátorek, připravujeme například dvě výstavy ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy nebo i site specific projekt s Prague Biennale,“ vysvětluje kurátor pražských náplavek Petr Hozman a dodává: „Ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy pro návštěvníky chystáme také několik dalších, menších i větších překvapení. Většina lodí a kobek na obou nábřežích chystá také svoje vlastní kulturní akce. Jejich program je k dispozici na webu prazskenaplavky.cz, a to včetně nové interaktivní mapy.  Sezóna 2022 tak bude skutečně rozmanitá a lidé se mají opravdu na co těšit.“

„V rámci zklidnění nočních náplavek připravujeme bezalkoholovou zónu. Konzumace alkoholu bude zakázána od půlnoci do devíti hodin ráno a dodržování nařízení budeme ve spolupráci s bezpečnostními složkami kontrolovat,“ připomíná radní Jan Chabr.

V letošní sezóně tak náplavky budou pokračovat v nastavené strategii, kdy se výrazněji upozaďují komerční projekty a více se dbá na celkový estetický dojem a prezentaci jednotlivých projektů.

V neposlední řadě v rámci pokračující revitalizace čeká Dvořákovo a Rašínovo nábřeží nové zasíťování, úpravy sociálního zařízení na Rašínově nábřeží a také doplnění mobiliáře či úpravy kobek na Dvořákově nábřeží.

Nové zasíťování náplavek zajistí bezproblémové využití břehové hrany včetně připojení na inženýrské sítě. Zároveň dojde k zajištění dostatečné kapacity elektrické energie s ohledem na stále aktuálnější proces remotorizace a elektrifikace pražské flotily. V roce 2022 je plánována úprava sociálního zázemí na náplavce Rašínova nábřeží, což povede ke zkvalitnění poskytovaných služeb ve veřejném prostoru,“ doplňuje správce náplavek Dušan Sahula.

Naplavka 1