„Těší mě, že máme v Česku tolik lidí, kteří se navzdory nepřízni osudu nevzdali a plní si svoje sportovní sny. Všichni se od nich můžeme učit, jejich cílevědomost a vůle je obdivuhodná. Oceněným sportovcům srdečně gratuluji a přeji mnoho dalších úspěchů v oblasti sportu i kdekoliv jinde,“ říká Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy.

„Jsme rádi, že jsme se po roce opět mohli opět setkat v důstojných prostorách Rezidence primátora hlavního města Prahy a ocenit nejlepší sportovce svazu po paralympijských hrách v Tokiu. Po náročném „covidovém“ období jsou medaile z paralympijských her obrovským úspěchem. Věříme, že ocenění sportovci jsou svým příkladem motivací nejen pro další sportovce s hendikepem,“ uvádí Radka Kučírková, předsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců.

„S velkou pokorou jsem těmto výjimečným lidem ocenění předával. Jejich boj s handicapem je obdivuhodný a jejich sportovní výsledky zrovna tak,“ dodává Pavel Šporcl.

Lukostřelkyně Tereza Brandtlová byla nováčkem para lukostřelecké výpravy. Na paralympiádu se nominovala na základě divoké karty. V kvalifikaci nastřílela 585 bodů a účast v českém mix týmu jí unikla o pouhé 4 body. Ve vyřazovací části, která byla posunuta z 31. 8. na 1. 9. kvůli nepříznivému počasí, nestačila Tereza na domácí lukostřelkyni Aiko Okazaki a skončila na 9. místě. Tereza je členkou sportovního klubu SC Jedličkův ústav a připravuje se pod vedením trenérky Lídy Fikarové.

Druhou oceněnou byla plavkyně sportovního klubu SK KONTAKT Karlovy Vary Vendula Dušková. V Tokiu se třikrát probojovala do paralympijského finále. V disciplíně 200 m polohový závod zaplavala osobní rekord o téměř osm desetin. Na 400 m volný způsob skončila na 6. místě. Prsařskou stovku zaplavala na úrovni osobního rekordu. Vendula se připravuje pod vedením trenérů Štěpánky Řehořkové a Jana Šimka. Kondiční přípravu zajišťuje Gustav Červený.

Jindřichohradecký plavec Jonáš Kešnar v letošním roce absolvoval dva velké životní milníky. Prvním byla maturitní zkouška a druhým premiérová účast na paralympijských hrách. Na kraulové čtyřstovce se projevil tréninkový „covidový“ výpadek, i přesto doplaval v kvalitním čase nedaleko za osobním rekordem. V hlavní disciplíně 200 m polohový závod postoupil do finále, ve kterém dohmátl na hodnotném 5. místě v osobním rekordu. Jonáš se připravuje pod vedením Jana Šimka ve sportovním klubu PK Jindřichův Hradec.

Talentovaný plavec David Kratochvíl splnil na květnovém mistrovství Evropy pět paralympijských limitů. David se ve třinácti letech v konkurenci dospělých rozhodně neztratil. Do Tokia nakonec neodjel, vzdal se reprezentace ve prospěch služebně staršího plavce Miroslava Smrčky. David je velkým příslibem pro paralympijské hry v Paříži 2024. Trénuje v Plaveckém klubu Tachov s trenérem Rudolfem Huttou a tappery Stanislavou a Jiřím Kratochvílovými.

Plavkyně Dominika Míčková se v Tokiu představila ve třech disciplínách 150 m polohový závod, 50 m prsa a 50 m znak. Výsledné časy byly za očekáváními, ale získala tím cennou závodní paralympijskou zkušenost, na které může dále stavět. Dominika se připravuje ve sportovním klubu SK KONTAKT Brno pod vedením trenéra Jana Sommera.

Stolní tenista Filip Nacházel se na paralympiádu dostal na základě divoké karty. V úvodním utkání základní skupiny porazil Jung-Gil Kima (KOR), hráče číslo 5. světového žebříčku. Potvrdil tak předzápasové prognózy, že žebříčkové postavení nemusí být rozhodující a po vyrovnané bitvě mohl Filip slavit vítězství 3:1. V následujícím utkání s polským reprezentantem podlehl Filip 0:3 a postup ze skupiny mu unikl pouze o skóre, když se počítaly sety. Filip se připravuje ve sportovním klubu HK Euro-Club Handicap Jilemnice s trenérem Milošem Tesařem.

Plavec Arnošt Petráček odjel do Tokia s cílem obhájit zlatou medaili v disciplíně 50 m znak z paralympijských her v Rio de Janeiro 2016. Znakové padesátce předcházely ještě starty na
50 m motýlek a 50 m volný způsob. Zaplavané časy byly pěknou předzvěstí před Arnoštovou hlavní disciplínou. Ranní rozplavby znakové padesátky „prolétl“ v novém paralympijském rekordu 41,75 s a postoupil do večerního finále z 1. místa, jen dvě setiny před ruským soupeřem Romanem Zhdanovem. Večerní finále bylo pro něj krásnou tečkou za celou paralympijskou cestou. Roman Zhdanov v něm sice zvítězil ve světovém rekordu a zaplaval neuvěřitelný čas 40,99 s, ale Arnošt Petráček vybojoval v krásném a napínavém závodě stříbrnou medaili, taktéž překonal stávající světový rekord a zaplaval osobní rekord 41,26 s. Arnoštovu finální přípravu zajistila trenérka Alžběta Řehořková.

Tadeáš Strašík je plavec, který se celoročně připravuje v Ústecké akademii plaveckých sportů pod vedením trenéra Petra Thiela. Limity do Tokia splnil na dubnových závodech světového série v italském Lignanu. Své výkony ještě vylepšil na květnovém mistrovství Evropy. Do Tokia odjel na základě získání divoké karty v disciplínách 100 m prsa a 200 m polohový závod. Jako první se Tadeáš představil ve své hlavní disciplíně 100 m prsa, která se plavala jako přímé finále. S výsledným časem a 7. místem byli Tadeáš i trenér spokojeni. Na svůj druhý závod čekal až do posledního dne plaveckých soutěží. Už v ranních rozplavbách polohové dvoustovky si vylepšil svůj osobní rekord o více než dvě vteřiny a postoupil do finále, kde ještě vylepšil svůj dopolední čas a vyplaval si 8. místo v nabité světové konkurenci.

Jiří Suchánek jako jediný stolní tenista z ČR získal přímou nominaci od Mezinárodní federace stolního tenisu, ITTF Para do Tokia. A to po březnovém turnaji ve Španělsku v roce 2020. V Tokiu chtěl obhájit bronzovou medaili ze soutěže jednotlivců z Rio de Janeira 2016. Ze skupiny postoupil z druhého místa. Bohužel světová dvojka, polský reprezentant Czuper vystavil Jirkovi stopku a zavřel mu tak semifinálové brány a Jirka skončil na 5. místě. O Jirkovu přípravu se stará již od roku 2005 trenér, sparing a kamarád Jiří Kodým v sportovním klubu SKST Liberec.

Posledním oceněným sportovcem byl také stolní tenista Petr Svatoš ze sportovního klubu TJ Sokol Lhůta, který se připravuje pod vedením reprezentačního trenéra Milana Jaška. Petr se do Tokia dostal na divokou kartu. Soutěž jednotlivců Petrovi nevyšla a nepostoupil ze skupiny.

Poslední dva ocenění, Jiří Suchánek a Petr Svatoš, společně nastoupili ještě v soutěži družstev. Družstva se hrají do 2. vítězného bodu, přičemž se začíná čtyřhrou a poté následuje buď jedna, nebo dvě dvouhry. V „infarktovém“ čtvrtfinále po 2 hodinách zdolali soupeře z Ukrajiny a postoupili do semifinále. I když semifinále proti papírovým favoritům z Německa překvapení nepřineslo, Jiří Suchánek s Petrem Svatošem si vychutnali nezapomenutelné pocity ze zisku cenného bronzového kovu z paralympijských her.

Ocenění obdrželi dárkové tašky Magistrátu hlavního města Prahy, broušený dar z české rodinné sklářské dílny Crystal HeArt, certifikáty z dílny komiksového kreslíře Davida Henyše, proteinové doplňky z rodinné společnosti Řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli a zarámovanou fotografii z Tokia od autora Luďka Šiply.