Navštívit budou moci lidé v pátek 28. října 2022 mimo jiné Rezidenci primátora hlavního města Prahy, která vznikla v roce 1928 jako součást Městské knihovny. Autorem projektu celé budovy je František Roith, interiéry jsou ukázkou stylu art deco. Rezidence přitom už od začátku slouží zejména k protokolárním a reprezentačním účelům.

Po dlouholeté rekonstrukci bude v letošní Den vzniku samostatného československého státu zpřístupněn pro veřejnost také Clam-Gallasův palác na Mariánském náměstí. Zde teprve minulý měsíc skončila obsáhlá obnova, která zahrnovala jak suterén, tak přízemí, a vybudována byla i nová výtahová šachta pro všechna podlaží. Další část prací se týkala reprezentačních prostor v prvním a druhém patře a sezonní expozice v podkroví. Dále byla dokončena rekonstrukce třetího patra a vytvořen byl také nový vstup do objektu z Husovy ulice.

Do budoucna je plánováno široké využití paláce pro kulturně-společenské události a různé další akce pro návštěvníky. Muzeum města Prahy, které bude místo využívat, prostory zužitkuje pro prezentaci části své bohaté sbírky z období baroka. Postupně sem také umístí předměty jedinečné hodnoty s využitím mnoha audiovizuálních prostředků.

Vzhledem k tomu, že rezervace na prohlídky Rezidence primátora i Clam-Gallasova paláce jsou již vyčerpány, bude na místě možný vstup bez rezervace pro omezený počet příchozích v případě, pokud se někteří návštěvníci s rezervací k prohlídce nedostaví.

Dále budou lidem zpřístupněny Škodovy salonky, které tvoří pět propojených místností v 1. patře Škodova paláce v Jungmannově ulici. Palác byl postaven jako administrativní budova ředitelství Škodových závodů v Plzni podle návrhu architekta Pavla Janáka v letech 1924-1926 a salonky byly zařízeny jako reprezentační prostory továrníka Škody. Postupem času byly zrekonstruovány a návštěvníci je tak nyní mohou vidět v plném lesku.

A nebude chybět ani Nová radnice na Mariánském náměstí, která už od svých počátků slouží pro městské úředníky. V minulosti se zde nacházel například berní úřad a dnes se tu sídlí vedení hlavního města Prahy. V zastupitelském sále budou moci návštěvníci sledovat videa z cyklu Pražských zastavení a dále se tu uskuteční hudební vystoupení. Kromě toho bude v přízemí budovy připraven bohatý doprovodný program pro děti i dospělé od různých městských společností. Celý program a další podrobnosti jsou k dispozici na: www.praha.eu.