V rámci letošního dne otevřených dveří budou od 9:00 do 18:00 hodin otevřeny různé budovy pražského magistrátu pro veřejnost. Navštívit budou moci lidé Rezidenci primátora hl. m. Prahy, která vznikla v roce 1928 jako součást Městské knihovny. Autorem projektu celé budovy je František Roith, interiéry jsou ukázkou stylu art deco a už od začátku slouží zejména k protokolárním a reprezentačním účelům. Na den otevřených dveří jsou připraveny skupinové prohlídky 1. patra rezidence, na které je nutná registrace na: https://prague.eu/rezidence-primatora. Rezervovat termín si budou moci zájemci až do úterý 26. října do 16:00 hodin.

Dále budou zpřístupněny také Škodovy salonky, které tvoří pět propojených místností v 1. patře Škodova paláce. Palác byl postaven jako administrativní budova ředitelství Škodových závodů v Plzni podle návrhu architekta Pavla Janáka v letech 1924-1926 a salonky byly zařízeny jako reprezentační prostory továrníka Škody. Postupem času byly zrestaurovány a návštěvníci je tak nyní mohou vidět v celé původní kráse.

A nemůže chybět ani Nová radnice na Mariánském náměstí, která už od svých počátků slouží pro městské úředníky. V minulosti zde například sídlil berní úřad a dnes se tu nachází vedení hl. m. Prahy. V zastupitelském sále budou moci návštěvníci sledovat videa z cyklu Pražských zastavení, dále se tu uskuteční pěvecká vystoupení a bude k dispozici fotokoutek. Kromě toho se ale lidé mohou těšit v přízemí budovy na bohatý doprovodný program včetně autodráhy, výstavy pražských lesů, výtvarných dílen, hlavolamů, robotiky ve formě vyzkoušení si 3D tiskárny a brýlí i dalších aktivit od různých městských společností. A úplnou novinkou budou také prohlídky prostor, kde sídlí primátor. Celý program a další podrobnosti jsou k dispozici na: praha.eu.