Původní dvanáct metrů vysoká a pět tun těžká dominanta veřejného prostoru u vstupu do stanice metra Florenc byla těžce zasažena korozí, tabule ukazující časy ve světových metropolích zase dlouhodobě nefungovala.

„Po provedení sondy jsme zjistili, že je plastika v nevyhovujícím až havarijním stavu. V létě 2020 ji tak THMP jakožto správce pražských veřejných a věžních hodin sejmula a začala se zabývat otázkou, zda ji nechá opravit, nebo vyrobí novou. Jako nejefektivnější řešení se ukázalo vyhotovení repliky s tím, že u kulových pozlacených hodin a tabule se světovými časy bude provedena obnova,“ přiblížil radní hl. m. Prahy Jan Chabr a dodal, že na obnově participují lidé, kteří stáli už u vzniku hodin ve druhé polovině 80. let minulého století. Záležitost řeší THMP také s Galerií hl. m. Prahy, pod jejíž ochranu dílo patří.

Na první pohled kolemjdoucí repliku nerozeznají od původního sochařského díla. Úpravy se však dotknou její vnitřní části a sloup s hodinami se díky nim stane dalším chytrým zařízením v metropoli.

„Replika bude mít uvnitř nové elektro zapojení a rozvaděč vybavený s ohledem na plnění aktuálních standardů THMP. To nám umožní vzdálený dohled nad oběma hodinami. Přímo z našeho dispečinku v holešovické centrále tak uvidíme, jestli se nevyskytla nějaká porucha, což nám umožní její pohotovější opravu. Zároveň budeme schopni na dálku pružně reagovat na změnu času a hodiny seřizovat,“ upřesnil Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

Plastiku poškodila dlouhodobě zatékající dešťová voda. Aby se degradace neopakovala, dohodla se THMP s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy o novém vyspádování prostranství kolem plastiky.

„Při deinstalaci plastiky v létě 2020 jsme současně demontovali dlažbu na náměstíčku. S Technickou správou komunikací jsme se dohodli, že až ji budeme pokládat zpět, změníme její spád, aby se případná voda u plastiky už dále neshromažďovala,“ dodal Tomáš Jílek. K prodloužení životnosti díla by měl přispět také tzv. antigraffiti nátěr a bezpečnostní sklo na tabuli ukazující světové časy.

V současné době připravuje THMP vypsání veřejné zakázky na dodávku a montáž nové ocelové konstrukce. Projekt si vyžádal úpravu a změnu časového harmonogramu s ohledem na výsledek vyhodnocení sond do základových konstrukcí sloupových hodin. Předpoklad jejich návratu zpět na místo je tedy konec letošního léta.