„Kapitán lodi na základě zaslané registrace obdrží přístup do aplikace včetně možnosti výběru pozic. Registrace bude obsahovat veškeré kontaktní údaje, které bude moci v případě potřeby využít. Po otevření aplikace bude mít možnost zvolit konkrétní přístav či přístaviště,” popisuje funkci aplikace radní hl. m. Prahy Jan Chabr, do jehož gesce náplavky spadají.

Nabídka bude zahrnovat dva přístavy (Přístav Praha JIH  – Rašínovo nábřeží; Přístav Praha STŘED – Dvořákovo nábřeží) a jedno přístaviště (Hořejší nábřeží). Po výběru daného přístavu či přístaviště se objeví vizualizace, která bude zahrnovat jak dlouhodobě kotvící plavidla, tak i volná místa pro migrující plavidla. Při výběru pozice a požadovaného časového rozmezí využití břehové hrany  pro migrující plavidla bude obratem odeslán požadavek správci náplavek, který odsouhlasí možnost využití břehové hrany. 

„Po zahájení provozu aplikace očekáváme rychlejší vyřizování žádostí, které budou zahrnovat přesně dané místo a časové rozmezí pro krátkodobé stání na pražských náplavkách. Ostatní žadatelé budou ihned vědět, zdali je či není dané místo volné. Případně v jakém časovém horizontu ho bude možné znovu využít. Samozřejmostí je shoda s provozními řády přístavů a přístaviště, které budou i nadále platit,“ říká Dušan Sahula, správce náplavek.

Foto: Prague City Tourism