Většina významných budov tohoto období měla z technického hlediska experimentální charakter. Architekti a inženýři ověřovali nové materiály a technologie. V případě InterContinentalu se například jednalo o u nás nepříliš používaný pohledový beton. Azbest se v těchto stavbách používal zpravidla z protipožárního důvodu,“ vysvětlil I. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Azbest zde obsahovaly zejména podokenní panely fasády budovy a také obklady některých výtahových šachet. Zároveň s demontáží se měří přítomnost azbestových látek v ovzduší, což zatím bylo s negativním výsledkem. Důležitou zprávou je tak skutečnost, že veřejnosti žádné nebezpečí v tomto ohledu nehrozí.

Demontáž panelů zajistil generální dodavatel stavby společnost Metrostav prostřednictvím certifikované společnosti. Azbestový odpad je pak likvidován na skládce „Ekologie Lány“ podle platné legislativy.

„Věděli jsme už při začátku rekonstrukce, že na azbestové prvky velmi pravděpodobně narazíme. Celou operaci jsme řádně projednali s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy a vše probíhá v souladu s hygienickými předpisy. Panely jsou demontovány vcelku a separace pak probíhá na specializovaném pracovišti,“ řekl Martin Sirotek, ředitel Divize 9 spol. Metrostav, a.s.,, která stavbu zajišťuje.

Azbestové prvky byly běžným stavebním prvkem brutalistních staveb ze 70. let minulého století. Hotel InterContinental tak nebyl výjimkou. Práce na celkové obnově začaly letos v březnu. Po dokončení všech prací by měla být budova od azbestu zcela vyčištěna.