Nároky na úklid, čistotu a zajištění bezpečného a zdravého prostředí v českých firmách se různí podle jednotlivých sektorů. Potravinářské firmy musí například splňovat přesně stanovené normy, ale řada jiných provozů to nepovažuje za stěžejní. Jak to na pracovištích v reálu vypadá, záleží také hodně na kultuře dané firmy. Například česká firma úklid a čistotu někdy podceňuje, na rozdíl od rakouské či německé pobočky společnosti ze stejného segmentu a podobné velikosti. Ale i tak lze označit čtyři odvětví, kde panuje největší nepořádek.
Stavebnictví – hlavně prach, bahno a zbytky materiálů
Při stavebních pracích vzniká prach neustále – od demolice a řezání materiálů přes broušení až po míšení suchých směsí. Tento prach se nejen usazuje na površích, jako jsou lešení, stavební stroje a okolní konstrukce, ale zároveň se vznáší v pracovním prostoru, což představuje riziko pro zdraví pracovníků. Kromě zdravotních rizik může prach také narušovat efektivitu práce a bezpečnost na stavbě. V zimním období se navíc často mění v mazlavou hmotu, která může způsobit uklouznutí.
„Klasickým příkladem české praxe jsou vyjeté koleje z bahna u výjezdu ze stavby. Znečištěná vozovka pak představuje riziko pro dopravu i diskomfort pro všechny obyvatele. I přesto mnoho stavebních firem stále podceňuje nutnost pravidelného odstraňování všech nečistot, které stavební práce způsobují nebo investice do vhodných technologií,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher. Dalšími negativy špatného úklidu jsou také například snížení viditelnosti nebo dokonce riziko výbuchu.
Výrobní segment – všudypřítomný prach
Ve výrobním segmentu hraje hlavní roli většinou všudypřítomný prach. Ten je často snadné ignorovat nebo přehlédnout, přitom se jedná o nebezpečí, které je třeba brát velmi vážně. Prach, který vzniká ve výrobním sektoru, není stejný jako prach, s nímž se setkáváme běžně. Tento prach je totiž většinou složený z mikro částeček skla, dřeva, betonu nebo kovu. Ve výrobních objektech se nachází velmi často a pravidelnou pracovní činností se neustále vytváří.
Jemné částice prachu se dostávají do vzduchu, následně se vznášejí teplem vzhůru a usazují se na krokvích, potrubí, okenních římsách a osvětlovacích tělesech. Jakmile se tento prach nahromadí, začíná představovat řadu nebezpečí včetně nevyhovující kvality vzduchu, ale může vést také v krajních mezích až k požárům či výbuchům. Přes všechna tato možná nebezpečí mnoho výrobních firem zajištění bezprašného prostoru podceňuje. Často se jedná o zanedbávání z důvodu nevědomosti o možných následcích, ale také z důvodu nevůle investovat do účelných technologií a řešení.
Obchody – špinavé podlahy
Možná překvapivým zástupcem z hlediska úklidu zanedbávaných segmentů v České republice je retail. V maloobchodních prodejnách se přitom opakují často mnoho let ty samé nedostatky – především pak při čištění podlahových ploch. V menších prodejnách provádí úklid zaměstnanci, kteří k tomu nejsou přímo školeni a uklízí amatérsky.
V mnoha prodejnách nemají k dispozici pro údržbu podlah dostatečnou čisticí techniku a uklízí pomocí smetáku a starého mokrého mopu. Tento způsob je ale neefektivní, při vytírání mopem se nečistoty z podlah neodstraní, ale spíše rozetřou. Často také dochází k nedostatečné dezinfekci uklízecích pomůcek, kdy špína i bakterie na pomůckách zůstávají a přenášejí se dále po prodejnách.
Větší obchody mívají většinou pro úklid lepší vybavení, jako jsou pojezdové čisticí stroje na podlahy, ale i zde se objevují často velké nedostatky. Obsluhu stroje zajišťují zaměstnanci, kterým se nedostává správného či dostatečného proškolení, jak stroj správně používat. Čistění pak probíhá se špatně nastaveným přítlakem, odsáváním či nevhodně nastaveným množstvím vody. Dochází také k tomu, že není dodržována správná rychlost, kterou by se měl stroj po ploše pohybovat. Kombinace všech těchto chyb vede k neefektivně odvedené práci, a tedy i k nedostatečnému vyčištění podlah.
I zde se ale situace pomalu zlepšuje, stále více obchodů používá relevantní přístroje a technologie. Kärcher nedávno například představil nový bateriový podlahový mycí stroj BD 35/15 C Classic Bp Pack pro použití v malých a členitých prostorech. Ideální je pro čištění podlah v menších obchodech, jako jsou třeba večerky. Vyniká kompaktním provedením a snadným ovládáním.
Zemědělské firmy a jejich objekty: sláma, bahno, choroboplodné zárodky
Pomyslné první místo v nepořádku však drží v ČR sektor zemědělství. Nedostatky zde často vykazuje již celkově zanedbaná příjezdová cesta do areálu firmy. Vše pak pokračuje v samotném areálu i na podlahách hospodářských a dalších budov. Nejčastěji je zde totiž zanedbáván právě vhodný úklid podlah a cest mezi jednotlivými zemědělskými objekty.
Pokud se podlahy v zemědělských objektech dostatečně nezametají a nečistí, na zemi vzniká změť slámy, bahna a dalších nečistot, které mohou být zdrojem množení bakterií a šíření různých onemocnění. Prach není jen ideální živnou půdou pro plísně a hmyz. Prach s sebou může také přinášet choroboplodné zárodky, a proto je nezbytné jej pravidelně odstraňovat. Tím budou chráněni nejen zaměstnanci, ale také chovaná zvířata.