Proč je výběr mouky důležitý? Proč si rozšířit repertoár mouk a objevovat třeba ty ze zapomenutých plodin? A proč sáhnout po moukách z polí bez chemie s péčí a láskou namletých v bio mlýně?
1. Od půdy až po talíř – vlastní osivo
U mouk z polí bez chemie známe jejich původ od samého zrníčka, přes sklizeň, po mletí a balení. Péče o ně je zajištěna v každém krůčku celého řetězce.
2.Žádné dlouhé skladování a minimum transportu
S moukami je minimálně manipulováno, jen tak, jak je nezbytně nutné, aby si zachovaly všechny své cenné vlastnosti. Po namletí nikde dlouho nečekají a dostávají se k vám co nejrychleji v té nejčerstvější podobě.
3.Silné, zdravé a odolné plodiny
Mouky jsou mlety z odolných vitálních rostlin rostoucích na čistých a zdravých polí. A tyto své vlastnosti pak předávají dále našemu tělu.
4.Vůně a chuť
Díky ekologickému způsob pěstování a šetrnému zpracování si nesou mouky čerstvou vůni a chuť, kterou předávají vašemu pečivu.
5.Vysoká nutriční hodnota
Mouky v celozrnné podobě dodají našemu tělu minerální látky, vitamíny, oleje a množství důležité vlákniny. Vláknina je potravou pro naši střevní mikroflóru. Péče o střeva je nesmírně důležitá, v těchto náročných dnech obzvláště. Ve střevech se rozhoduje o naší imunitě, pohoda ve střevech přináší pohodu do celého organizmu a ovlivňuje činnost dalších orgánů.
6.Léčivé obilí
Původní zapomenuté obiloviny jako jednozrnka, dvouzrnka či červená pšenice můžeme označit přímo za „léčivé obilí“. Nebylo cíleně přešlechtěno a svými antioxidační účinky, vysokým obsah bílkovin, vitamínu B obsahem vlákniny a dobrou stravitelností přímo pečuje o naše tělo.
7.Bio a bezlepek
Pro alergiky a celiaky jsou bezpečnou variantou mouky z bezlepkového bio mlýna. Zcela oddělený provoz v samostatném bio mlýně zaručuje bezlepkovost mouk a spojuje v sobě kvalitu bio a bezlepku.
Barbora Hernychová
www.probio.cz
Mouka jemně mletá pšeničná celozrnná bio PROBIO
Mouka z pšenice dvouzrnky bio PROBIO
RECEPTY
Pizza z dvouzrnkové mouky
Suroviny na 1 pizzu
250 g celozrnné mouky z dvouzrnky bio PROBIO
20 g droždí
Špetka cukru
Větší špetka soli
1 lžíce olivového oleje Bilonie
120 ml teplé vody
Na obložení:
150 g passaty
1 lžička provensálských bylinek
Špetka soli
2 větší žampiony
Šunka
Mozzarella
Postup:
Těsto nasypejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí a přidejte špetku cukru. Zalijte asi 2-3 lžícemi teplé vody. Promíchejte vidličkou. Mísu zakryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě.
Přidejte větší špetku soli, olej a vodu a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
Troubu předehřejte na 220 °C a vložte dovnitř plech. Připravte si pečicí papír. Těsto propracujte a vyklopte na papír. Rukama vytvarujte rovnoměrně silnou placku.
Passatu promíchejte s bylinkami a pizzu potřete. Nechte volné pouze kraje. Šunku i mozzarellu natrhejte na drobné kousky. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Pizzu ingrediencemi posypejte.
Velice opatrně vyndejte rozpálený plech z trouby a rychle přesuňte pečicí papír s pizzou na plech.
Pečte 15 minut.