Loštické Muzeum Olomouckých tvarůžků oslavilo významný milník – přivítalo již čtvrtmiliontého návštěvníka. Slavnostní šerpu obdržel mladý člen rodiny Jořenkovy, která dorazila do Loštic objevovat historii a tradici tohoto unikátního sýru. Na památku obdržela rodina balíček plný tvarůžkových dobrot.
Muzeum Olomouckých tvarůžků, které sídlí v Lošticích od roku 2014, se těší velké oblibě. Ročně přivítá přibližně 25 tisíc návštěvníků. „Návštěvník s číslem 250 000 je pro naše muzeum, které je jediné svého druhu v Česku, důležitým milníkem. Velký zájem veřejnosti je pro nás důkazem, že historie a tradice výroby Olomouckých tvarůžků je lákadlem pro turisty z celé České republiky.,“ řekl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
Muzeum Olomouckých tvarůžků nabízí návštěvníkům poutavou cestu historií tohoto jedinečného sýru. Expozice mapuje výrobu Olomouckých tvarůžků od prvních písemných zmínek na přelomu 15. a 16. století až po současnost. Návštěvníci se seznámí s manufakturní výrobou, kterou v Lošticích založil v roce 1876 Josef Wessels s manželkou, i s moderními technologiemi, které se v současnosti využívají.
Expozice muzea je rozdělena do několika částí. V bývalých stájích začíná „Velký příběh“, který vypráví o historii Olomouckých tvarůžků a rodu Wesselsů. Návštěvníci zde uvidí dobové fotografie, funkční stloukačku na bedničky a dozvědí se o přechodu od ruční ke strojní výrobě, se kterou začal Karel Pivný, zeť Aloise Wesselse.
Druhé poschodí nabízí pohled do dobové pracovny Karla Pivného, retro „Sokolské kino Loštice“ s filmy o výrobě a historii tvarůžků a expozici s originály formovacího a koupacího stroje z 20. století. Pro zájemce o podrobnější informace jsou k dispozici interaktivní panely. Prohlídku zakončuje návštěva podnikové prodejny.
„Muzeum se snažíme neustále rozvíjet a obohacovat. V průběhu roku pořádáme několik speciálních akcí včetně ochutnávek. Návštěvníci všech věkových kategorií si od nás odnášejí nejen nové poznatky, ale i autentický zážitek z atmosféry spojené s výrobou a tradicí tohoto unikátního sýru,“ dodal Leoš Kalandra. Prohlídka je individuální a trvá přibližně hodinu. Bezbariérový přístup umožňuje pohodlnou návštěvu pro všechny.