Jak si vychutnat pravou zimní atmosféru ve zdraví a s úsměvem na tváři? Mlékárna Valašské Meziříčí přichází s tipem na super rychlý koktejl plný zdraví. Výborně chutná a jeho příprava zabere opravdu jen pár minut. Výsledkem je zdravý kefírový nápoj s kurkumou a pepřem. Kurkuma (Curcuma longa) má kořeny v tradiční, především ajurvédské a tradiční čínské medicíně. Zde byla využívána po tisíce let jako silné protizánětlivé a léčivé koření. Kurkuma významně podporuje trávení, detoxikaci jater, hojení ran, a dokonce podporuje funkci mozku. Hlavní složkou kurkumy je kurkumin, ten má typicky zlatou barvu, ale i většinu zdravotních benefitů. Kurkumin patří mezi polyfenoly a disponuje silnými léčivými vlastnostmi. Má schopnost bojovat proti různým druhům bakterií, virů a plísní, což může podpořit imunitní systém a ochranu proti infekcím. Ve spojení s kefírovým mlékem z Valašska nemůže být Vaše volba na podporu zdraví organismu v zimních měsících lepší.
Ingredience:
- Kefírové mléko nízkotučné 1 ks
(lze použít i Acidofilní mléko plnotučné nebo Valašskou kyšku)
- Špetka pepře (dle chuti)
- Špetka soli (dle chuti, lze vynechat)
- 1/4 lžičky kurkumy (víc kurkumy znamená výraznější hořkost – dolaďte podle sebe)
Postup:
Všechny ingredience dle chuti smícháme a můžeme podávat. Za minutku je hotovo. Ingredience vyjdou na dva nápoje.
Kefírové mléko nízkotučné obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 1,1 % tuku. Mlékárna Valašské Meziříčí vyrábí jak Kefírová mléka, tak Acidofilní mléka s probiotickými kulturami, ochucená i neochucená. Kefírové mléko nízkotučné se dobře hodí po celý rok nejen k osvěžení, ale také do studené kuchyně. Řadí se k nízkotučným produktům, tudíž jsou vhodné pro udržení zdravého životního stylu a štíhlé linie. Velkou výhodou je praktický znovu uzavíratelný uzávěr, který umožňuje kefír zabalit i na cesty a lze jej tak konzumovat během celého dne. Doporučená cena výrobku je 23,90 Kč.
Recept lze připravit i z dalších výrobků mlékárny, a to Valašské kyšky či Acidofilního mléka.
Acidofilní mléko plnotučné
Je kysaný mléčný výrobek, který obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 3,6 % tuku. V roce 2024 získal ocenění Mlékárenský výrobek roku.
Valašská Kyška
Jedná se o kysaný mléčný výrobek s probiotickou kulturou (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Obsahuje 1,5 % tuku.