
Hledáte originální sezónní recept, který vás překvapí svou chutí i barvou? Právě teď je ideální čas dát šanci surovinám, které jsou dostupné i v zimních měsících a jednou z nich je jednoznačně červená řepa. Tato výživná kořenová zelenina s růžovým nádechem je nejen plná vitamínů, ale v kombinaci s bramborovým těstem potěší mlsné jazýčky svou jemnou chutí a rozzáří tak každý talíř. Přidejte si do únorového jídelníčku trochu pestrosti a vyzkoušejte tento recept třeba v den blížícího se Valentýna – je jednoduchý a nadchne vás svou barevnou elegancí. Stačí jedno sousto a řepové gnocchi si přímo zamilujete!
Rubínová královna
Červená řepa je skutečným pokladem zimní kuchyně – na první pohled nenápadná, zato plná chuti, barev a živin. Má vysokou nutriční hodnotu a nízký obsah kalorií, přičemž je bohatá na minerály jako vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo, stejně jako na vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Její intenzivní červené barvivo, betanin, se využívá i v potravinářském průmyslu. Díky jemně nasládlé, zemitě lahodné chuti se skvěle hodí nejen do slaných pokrmů, ale i do smoothies či dezertů. A co je na ní ještě zajímavější? Nevyužívají se jen její hlízy, ale dokonce i listy a stonky lze upravit na způsob špenátu, takže při vaření této superpotraviny nevzniká téměř žádný odpad. Ať už řepu pečete, vaříte nebo podáváte syrovou, její barva vždy přitáhne pozornost a promění i obyčejné jídlo v nevšední zážitek a hru barev. To je také jedním z důvodů, proč se skvěle hodí nejen pro kulinářské valentýnské menu!
Kvalita a jemnost v každém zrnku
V dnešním uspěchaném světě je důležité najít produkty, na jejichž kvalitu se můžeme opravdu spolehnout. Zároveň se ale snažíme hledat takové, které nám šetří čas – je totiž jednou z nejdůležitějších komodit, které máme. Právě takovým produktem je jemná krupička Babiččina volba. Vyrábí se z pečlivě vybraného obilí a prochází řadou kontrol, aby byla zajištěna její stálá kvalita od zasetí až po dodání do obchodu. Díky své jemnosti a dehydrované formě je ideální pro přípravu krupicové kaše, ale také pro přípravu dalších pokrmů, jako jsou knedlíky či noky, hodí se ale i pro zahušťování polévek. S touto krupičkou si můžete být jistí, že každý váš pokrm bude chutnat přesně tak, jak si pamatujete z dětství. Jemnou krupičku Babiččina volba seženete například v kamenných obchodech Globus a Billa či online na billa.cz a kosik.cz.
Ingredience
- 400 g červené řepy
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- 400 g moučných brambor
- sůl
- cca 400 g jemné krupičky Babiččina volba
- 1 vejce
- 60 g másla
- mletý černý pepř
- 2 hrsti listů rukoly
- 200 g pečeného kuřecího masa
- hoblinky parmazánu na posypání
Postup
Řepu omyjte, rozkrájejte na čtvrtky a dejte na plech s pečicím papírem. Přidejte rozmáčknuté stroužky česneku, zalijte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut doměkka. Řepu s česnekem nechte vychladnout, oloupejte a rozmixujte.
Brambory důkladně omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je, oloupejte a nastrouhejte najemno.
Do mísy nasypte krupici, přidejte brambory, vejce, sůl, červenou řepu s česnekem a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte z těsta válečky o průměru 2 cm. Rozkrájejte je na 2 cm dlouhé špalíčky a vytvarujte z nich gnocchi. Jemně je zploštěte vidličkou.
Vařte v osolené vodě na mírném ohni, až vyplavou na hladinu (nevařte je v příliš horké vodě a moc dlouho, jinak ztratí výraznou růžovou barvu). Vyjměte je pomocí děrované naběračky a nechte je okapat. Na pánvi rozehřejte máslo a gnocchi s natrhanými kousky masa krátce opečte. Dochuťte solí a pepřem.
Na talíře rozdělte okapané omyté listy rukoly, přidejte gnocchi, maso a zakapejte olejem. Podávejte dle chuti posypané sýrem.