
Pravidlo „jíst do polosyta, pít do polopita“ hoďte o Tučném čtvrtku za hlavu. Tento den na vás restauracích Ambiente a dalších podnicích po celé zemi čekají bohatší porce i plnější sklenice. Oblíbený svátek všech foodies připadá na poslední masopustní čtvrtek před Popeleční středou, letos na 27. února.
Podle tradice bychom si na Tučný čtvrtek, po němž následuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst, měli dopřát tolik jídla a pití, až se nám pusy budou lesknout omastkem. Právě to svým hostům dopřejí podniky Ambiente, které se k oslavě Tučného čtvrtka připojují každý rok. Příchozí v ten den čeká podle zvyklostí pořádný nášup – od větších porcí za standardní cenu a masitých předkrmů až po dvojité panáky a tučné tečky na závěr v podobě dezertů.
Přestože řada masopustních obyčejů postupem času upadla v zapomnění, Tučný čtvrtek zůstává díky Ambiente živou tradicí. Jeho význam spočívá i v propojení gastronomické scény – do dne plných hodů se zapojují i další podniky, které chtějí svým hostům dopřát. V letošním roce například vršovická a vinohradské pobočky Kro, Kus koláče, Fatfuck smash burgers nebo brněnské podniky Eggo a Ramen Brno. Zapojí se také Zájezdní hostinec U Jiskrů, který bude podávat jitrnice a jelita, vepřový kotlet s tukovým krytím na grilu, škvarkového šneka ke každé polévce a masopustní koblihy.
K oslavám „Tučňáku“ se ale může přidat kterýkoli podnik. Stačí mít pouze chuť nabídnout svým hostům poctivé a pořádně tučné menu. Pro snadnější zapojení lze využít vizuálních podkladů Studia Najbrt, ke stažení jsou ZDE.
Co na vás v Ambiente čeká?
- Vepřová panenka v medovo-hořčičné omáčce s křenem v Brasileiru Slovanský dům,
- vepřové škvarky jako amuse bouche a pão de queijo plněné cupimem v Brasileiru U Zelené žáby,
- dvojitý holanďák v housce z Bufetu za standardní cenu,
- vepřový smash v Burger Service,
- tučný snídaňový sendvič a obědový vepřový řízek s bramborem v Café Savoy,
- dvojitý slaninový šnek z listového těsta v nové pekárně Eska Letná,
- větší porce větrníků a buchtiček s vanilkovým krémem v cukrárně Myšák,
- dvojitý hamburger za cenu klasického v Našem mase,
- Pastacaffé Vezeňská mezi 11.30–15.00 naservíruje každému amuse bouche na účet podniku,
- větší porce spaghetti s toskánským špekem lardo, rajčaty a chilli v Pasta Fresca,
- pizza s trhaným vepřovým masem v Pizza Nuova,
- větší porce tataráku, nářezu i škvarkové pomazánky v pivním baru Pult,
- větší koláče U Kalendů.
A aby se ústa skutečně leskla omastkem, nebudou chybět ani škvarkové speciality. Amuse bouche v podobě škvarkové pomazánky můžete očekávat v Čestru, Kuchyni, U Kalendů nebo Kantýně, kde si navíc vychutnáte i větší porci holanďáku nebo vepřové salsiccii. Škvarkovku z pražské šunky si vychutnáte také v karlínské Esce. Hospody Lokál, které se zaměřují na tradiční českou kuchyni, na Tučný čtvrtek připraví pořádně tučné pokrmy – vepřový bůček, výpečky, škvarková pomazánka a vše to završíte dvojitou zelenou.
Pořádně zapít můžete Tučný čtvrtek hned na několika místech. Ve Dvou kohoutech bude čekat na čepu Místní Tučné 14°, které si dáte i v Pultu. Kromě něj vám zde dopřejí i velký panák slivovice nebo zelené za cenu malého. Zapomenout nesmíme ani na Klub Ambiente, kde bude probíhat akce 1+1 na jakýkoli teplý nápoj.