Lahodná zmrzlina, ledový sorbet nebo třeba zmražený jogurt s ovocem. Letní osvěžení má mnoho podob. Z poctivých surovin a podle vlastní chuti si ho můžete sami snadno připravit za pomoci zmrzlinovačů. Právě na ně se zaměřila nezávislá spotřebitelská organizace dTest, která vybrané modely podrobila důkladným zkouškám. Jak dlouho si na oblíbenou pochoutku počkáte a vedly si lépe modely s chladicí jednotkou, nebo bez ní?
Do laboratoří dTestu zamířilo 11 přístrojů pro výrobu domácí zmrzliny. Pět z nich bylo vybaveno vlastní chladicí jednotkou, šest nikoliv. Všechny měly za úkol vyrobit vanilkovou zmrzlinu, citronový sorbet a zmražený jogurt. „Semínka vanilky a kůra citronu přitom prověřily, jak si zmrzlinovače poradí s rovnoměrným promícháním směsi. Zmražený jogurt sloužil jako zkouška síly a obratnosti hnětačů. Kromě senzorické kvality ledových dezertů pak odborníci hodnotili i další faktory od bezpečnosti a hlučnosti přístroje přes čas nezbytný pro přípravu po náročnost obsluhy,“ upřesňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Dokonalá zmrzlina
Při přípravě zmrzliny si lépe vedly samochladicí přístroje. Ty disponují kompresorem a chladivem a s výrobou zmrzliny si poradí bez pomoci mrazáku. Jde o rozměrnější mašiny a jejich výkon je doprovázen vyšší pořizovací cenou, která se pohybuje až okolo 10 tisíc korun. Zmrzlina, sorbet i zmražený jogurt však odborníky dTestu přesvědčily, a výrazně tak převažovalo nejvyšší, tedy velmi dobré, hodnocení. Jako vysloveně dokonalou popsali zmrzlinu připravenou modely Sage BCI600 The Smart Scoop a De’Longhi ICK 6000 Il Gelataio.
Špatně si nevedly ani zmrzlinovače bez vlastní chladicí jednotky. V jejich případě už však převažovalo spíše dobré hodnocení. U citronového sorbetu byl výkon poloviny testovaných přístrojů oceněn uspokojivě a u modelu Ariete 642 jen dostatečně. Výtky hodnotitelů mířily především ke konzistenci sorbetů, které byly příliš tekuté uprostřed nádoby, zatímco na krajích byly příliš tuhé a přimrzaly.
Obecně pak k výhodám zmrzlinovačů bez chladicí jednotky patří nižší pořizovací cena, která se zpravidla pohybuje od necelých 900 kč do 2 000 Kč. Jejich předností jsou i poměrně malé rozměry. Mají však jeden zásadní limit. Zatímco samochladicí zmrzlinovače zvládají připravit jednu várku zmrzliny za druhou, s jednoduchými zmrzlinovači bez chladicí jednotky nachystáte jen jednu várku denně. Neobejdou se totiž bez mrazáku a extra času potřebného na namrazení nádoby pro přípravu zmrzliny.
Jak dlouho si počkáte?
Výrobníky zmrzliny mají různou kapacitu, a proto v dTestu hodnotili průměrný čas přípravy v přepočtu na kilogram zmrzliny. „Je zajímavé, že v časech přípravy zmrzliny se obě kategorie zmrzlinovačů nijak výrazně neodlišovaly. Přístroje bez chladicí jednotky i s ní předvedly podobné spektrum výkonů a nemůžeme tvrdit, že by jeden typ byl lepší než druhý,“ říká Hana Hoffmannová a upřesňuje, že „je nutné připomenout, že stroje bez vlastní chladicí jednotky je třeba nejprve namrazit. Návody k použití uvádějí minimálně osm nebo dvanáct hodin mrazení. My jsme během testování mísy mrazili vždy 24 hodin a tuto dobu můžeme jen doporučit.“
Nejrychleji zvládly testované modely připravit zmražený jogurt. Dva modely bez vlastní chladicí jednotky (Steba IC 20 a Klarstein Creamberry 1,5 l) to dokázaly už za 28 minut, zatímco Camry CR 4481 potřeboval 160 minut a za tuto dílčí zkoušku si vysloužil nedostatečnou. Je ovšem třeba upřesnit, že se jedná o zmrzlinovač se specifickým typem chladicí jednotky. Na rozdíl od ostatních testovaných modelů s vlastní chladicí jednotkou neobsahuje chladivo, ale funguje na termoelektrickém principu.
Postřehy z praxe
Samotné použití zmrzlinovačů se v praxi ukázalo jako velmi intuitivní a jednoduché. Problém nebyl ani s dílenským zpracováním testovaných modelů a jejich bezpečností. Horší to bylo s čištěním, za které padlo hned několik dostatečných. Také dostat zmrzlou pochoutku z nádoby zmrzlinovače může být občas pěkný oříšek. „Je důležité používat pouze plastové pomůcky, protože kovové lžičky nebo naběračky by snadno mohly vnitřní stěnu mísy poškrábat a poškodit. U všech námi testovaných samochladicích zmrzlinovačů byla k dispozici vhodná naběračka či špachtle, případně i odměrka. Přístroje bez chladicí jednotky byly ale v některých případech o toto příslušenství ochuzeny,“ konstatuje za dTest Hana Hoffmannová. Při nákupu spotřebiče si tedy ověřte, co přesně je v balení obsaženo.
Pokud jde o spotřebu elektřiny, je u zmrzlinovačů bez vlastní chladicí jednotky zanedbatelná. Většinu práce totiž odvede mrazák. Provoz zmrzlinovačů s integrovanou chladicí jednotkou je z tohoto pohledu náročnější, nicméně v testu v této dílčí zkoušce většina přístrojů obstála a získala dobré hodnocení.
Podrobný postup testu zmrzlinovačů i kompletní výsledky najdete na www.dtest.cz/zmrzlinovace
TIP NA ZÁVĚR: Zmrzlina se dá vyrobit také za pomoci kuchyňského robota, lze-li k němu dokoupit jako příslušenství chladicí misku. Ta se dává do mrazáku. Pořizovací cena chladicí misky pro kuchyňské roboty začíná zhruba na 1 800 korunách.
Recepty
Pokud si chcete vyzkoušet recepty na mražené dobroty, které byly součástí praktických zkoušek dTestu, budete potřebovat:
Na přípravu 600 ml vanilkové zmrzliny:
4 žloutky, 150 g cukru, špetku soli, 200 ml polotučného mléka, 1 vanilkový lusk a 200 ml smetany ke šlehání.
Na 600 ml citrónového sorbetu:
350 ml vody, 150 g cukru, nastrouhanou kůru z 1 citrónu a 150 ml čerstvé citrónové šťávy.
Pro výrobu 600 ml zmraženého jogurtu:
nechte nejprve 500 ml jogurtu po dobu minimálně šesti hodin vykapat a zbavit vody. Poté budete potřebovat ještě 100 g cukru, 1 čajovou lžičku vanilky a 3 bílky.