
Jako každý rok i letos americká značka KitchenAid představila barvu pro tento rok. Je jí decentní máslový odstín s příhodným názvem Butter, který propojuje generace a vnáší do každého prostoru to pravé teplo domova. Jedním z prodejců kuchyňského robota Artisan ve světle žlutém provedení se saténovým finišem je na českém trhu i Potten & Pannen – Staněk.
Spojení kreativity a domácí pohody
Tři roky vývoje stojí za odstínem Butter, který vychází z globálních trendů a jehož účelem je motivovat tvůrce a kreativní nadšence po celém světě. „Od představení prvních barevných kuchyňských robotů v roce 1955 KitchenAid podporuje sílu barev jako nástroje pro kreativitu. Každý rok proto značka vybírá barvu, která odráží globální trendy, zachycuje aktuální atmosféru a inspiruje tvůrce po celém světě,“ říká Chad Ries, ředitel globálního marketingu společnosti KitchenAid Small Appliances.
Tento jemný, hřejivý odstín je inspirován tradiční surovinou, která je základem mnoha pokrmů – másla. Suroviny, jež propojuje generace a vnáší do domovů pocit rodinného tepla. „Při tvorbě odstínu Butter jsme se nechali inspirovat hřejivostí a pocitem nostalgie. Chtěli jsme vytvořit barvu, která bude působit jako vřelé objetí. Výzkumy ukazují, že žlutá barva mnohem častěji vyvolává pocity tepla a radosti než jiné odstíny. V průběhu vývoje jsme proto pečlivě pracovali na tom, aby Butter tyto emoce dokonale zachytila, ale zároveň působila svěže a moderně v jakémkoliv interiéru,“ dodává Ries.
Elegance s praktickým přesahem
Již sedmý odstín v pořadí v rámci programu KitchenAid Colour of the Year zdobí tělo kuchyňského robota Artisan s výklopnou hlavou, který si díky své spolehlivosti a výkonu získal místo v domácnostech po celém světě. Kombinace ikonického designu, odolných materiálů a širokých možností využití z něj činí nejen praktického pomocníka, ale i estetický prvek, který se stane nepřehlédnutelnou součástí kuchyně.
„Kuchyňské vybavení značky KitchenAid patří mezi stálice, které se díky kvalitě a nadčasové technologii skutečně dědí po generace. Nový odstín tuto podstatu robota Artisan dokonale podtrhuje,“ komentuje Pavel Staněk, spoluzakladatel a spolumajitel prémiového obchodu s kuchyňským vybavením Potten & Pannen – Staněk, který ve své nabídce zahrnuje i produkty značky KitchenAid.
Recept na sušenky shortbread s polevou z yuzu – COTY 2025
Sladké pečivo, které potěší malé i velké mlsouny. Připravte si za pomoci kuchyňského robota Artisan značky KitchenAid v nové barvě Butter křehké sušenky shortbread s kyselou yuzu polevou, které vás přenesou na skotské předměstí. Ideální nejen pro slavnostní příležitosti, ale i jako dokonalý mls pro každodenní radost, tak vzhůru do přípravy!
Budete potřebovat: kuchyňský robot KitchenAid Artisan, plochý šlehač, pečicí papír, plech na pečení
Čas přípravy: 20 minut
Čas pečení: 30-35 minut
Porcí: 18-20 sušenek
Ingredience
Těsto na sušenky
100 g krystalového cukru
1 lžíce citronové kůry (další na ozdobu podle potřeby)
227 g slaného másla pokojové teploty
1 žloutek
2 lžičky yuzu šťávy
300 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
Špetka soli
Poleva
120 g moučkového cukru
1–2 lžíce yuzu šťávy
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Do mísy kuchyňského robota KitchenAid nasypte cukr společně s citronovou kůrou. Pomocí plochého šlehače promíchejte na rychlost 2 po dobu 1 minuty, aby se cukr rozvoněl citronovými oleji.
- Následně přidejte máslo a šlehejte na rychlost 4, dokud směs nezesvětlá a nebude nadýchaná (cca 2–3 minuty). Snižte rychlost na stupeň 2, přidejte žloutek a yuzu šťávu a míchejte dalších 30 sekund.
- V následném kroku snižte rychlost robota na 1 a postupně vsypte mouku, moučkový cukr, kukuřičný škrob a sůl. Míchejte, dokud se vše dokonale nespojí (cca 1 minuta).
- Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vytvarujte celistvý obdélník o tloušťce 1 cm. Pečte 30–35 minut, dokud okraje nezezlátnou.
- Nechte 5 minut vychladnout a poté pomocí cukrářské stěrky nebo nože nakrájejte na pravidelné obdélníky.
- Mísu robota vymyjte a vysušte. Do čisté nádoby poté nasypte moučkový cukr a přidejte 1 lžíci yuzu šťávy. Pomocí šlehací metly míchejte na rychlost 1, dokud poleva nebude hladká. Pokud je potřeba řidší konzistence, přidávejte po lžičkách další šťávu.
- Polevu rozetřete na vychladlé sušenky a ozdobte citronovou kůrou.
Tip na závěr: Pokud doma nemáte yuzu šťávu, můžete ji nahradit stejným množstvím šťávy citronové.