
Jaro je jedním z nejkrásnějších období roku. Symbolem jara jsou Velikonoce, které spojují pohanské i křesťanské zvyky a obyčeje. Po dlouhé zimě je náš organismus obvykle unaven a vyčerpán, proto je právě na jaře mimořádně důležitý přísun zdravých a kvalitních surovin, které nás nezatěžují chemií, ale naopak nám pomohou s jarní regenerací a očistou. Sázka na bio je tou největší jistotou, ať už budete připravovat mazance, jidáše či další dobroty, které máme spojeny s velikonočními svátky. Společnost Probio, největší výrobce biopotravin v České republice, nabízí k velikonočnímu pečení mouky a další ingredience v bio kvalitě.
Pro letošní Velikonoce jsme připravili řadu receptů, které využívají naše bio mouky. Těšit se můžete na tradiční, tvarohový a bezlepkový mazanec, které připravíme z naší bezlepkové směsi. Dále nabízíme možnost upéct linecké koláčky a sušenky z pšeničné mouky, ale abychom získali i zdravotní benefity, doporučujeme vyzkoušet také jiné mouky.
Nejoblíbenější je ječná mouka, která má vysoký obsah vlákniny, z níž velkou část tvoří rozpustná vláknina známá jako betaglukany. Tyto látky blahodárně působí na naše trávení a snižují cholesterol. Ječná mouka obsahuje také hodně bílkovin, vitaminy skupiny B a minerální látky. „Naší jarní novinkou je mouka z ječmene nahého, která je výjimečná tím, že se její zrna nemusí loupat, což zachovává hodnotnou vrchní vrstvu s ještě vyšším obsahem prospěšných látek“ říká Martin Hutař spoluzakladatel a spolumajitel společnosti Probio.
Další možností je pohanková mouka, která je bohatá na plnohodnotné bílkoviny a rutin. Pro bezlepkové stravování nabízíme bezlepkovou směs na pečení, která je ideální pro ty, kteří se chtějí vyhnout lepku, ale nechtějí se vzdát chutného pečiva.
Špaldová chlebová mouka je další z našich doporučení. Je velmi dobře stravitelná a má vysoký obsah vlákniny.
Inspirujte se našimi recepty a vyzkoušejte naše bio mouky při velikonočním pečení. Věříme, že si zamilujete nejen jejich chuť, ale také zdravotní benefity, které vám přinesou. Přejeme vám krásné a zdravé Velikonoce s Probio!
Recepty na velikonoční pečení:
Pohankové linecké sušenky – vajíčka
120 g bio mouka pohanková hladká PROBIO
20 g bio cukr moučkový PROBIO
1 špetka sůl jemná
80 g máslo
1 ks žloutek
1 ks džem malinový
1 ks kůra z bio citronu
Z pohankové mouky, cukru, soli, másla a žloutku zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.
Poté těsto vyndejte a rozválejte na pomoučeném vále na plát silný cca 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte při 170 °C (horkovzdušná trouba) po dobu 7 minut. Nechte zchladnout a poté slepujte džemem.
Nechte pár dní odležet v chladu v uzavřené krabičce.
Ječná linecká vajíčka
300 g bio mouka ječná celozrnná jemně mletá PROBIO
200 g másla pokojové teploty
50 g bio cukr moučkový třtinový PROBIO
mletá vanilka (dle chuti)
citrónová kůra z 1 bio citrónu
1 vejce
marmeláda na slepování
matcha tea
murkuma
acai prášek
Ve větší míse spolu utřeme máslo, cukr, vanilku, citrónovou kůru, celé vejce. Vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc v lednici. Po odpočnutí těsta, rozpálíme troubu na 170°C a plechy vyložíme pečícím papírem. Těsto odebíráme z lednice postupně, aby se nám s ním dobře pracovalo. Vždy ho podsypeme moukou, vyválíme, vykrájíme. Pečeme zhruba 7-9 minut dorůžova (podle tloušťky vyváleného těsta). Linecké nechme vychladnout a můžeme zdobit. My jsme z nich udělali kropenatá vajíčka: Smícháme matchu/kurkumu/acai s 2-5 lžičkami vody a vymícháme hladkou směs. Poté zdobíme kartáčkem, necháme zaschnout a můžeme naplnit marmeládou.
Velikonoční mazanec
35 g droždí
180 ml mléka
165 g bio mouky celozrnné špaldové jemně mleté Probio
165 g bio mouky pšeničné polohrubé Probio
170 g bio mouky pšeničné hladké Probio
100 g bio cukru třtinového moučkového Probio + 1 lžička na kvásek
100 g másla
špetka mletého muškátového oříšku
70 g rozinek naložených v rumu + 1 lžíce rumu z rozinek
3 žloutky
vejce na potření
bio plátky mandlí Probio na posypání
Postup:
Droždí nasypejte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé – ne horké – a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 – 20 minut. Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo. Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s cukrem, muškátovým oříškem a rozinkami. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto. Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou. Poté překlopte na lehce pomoučenou pracovní podložku. Na pomoučení použijte trochu kterékoliv hladké mouky – světlé či celozrnné. Z těsta vypracujte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nařízněte na mazanci křížek a nechte 15 minut kynout na plechu. Poté potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte nejdříve zprudka při 200 °C (horkovzduch). Po 10 minutách teplotu snižte na 170 °C a dopékejte 30 minut.
Tvarohový mazanec
150 g změklého másla
150 g bio moučkového třtinového cukru Probio
2 vejce
250 g měkkého polotučného tvarohu
60 g rozinek namočených v rumu + 1 lžíce rumu z rozinek
Nastrouhaná kůra z ½ citronu
165 g bio mouky celozrnné špaldové jemně mleté Probio
165 g bio mouky pšeničné polohrubé Probio
170 g bio mouky pšeničné hladké Probio
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
hladká mouka na podsypání
vejce na potření
bio plátky mandlí Probio na posypání
Postup:
Změklé máslo utřete s cukrem. Poté metlou zašlehejte vejce a tvaroh. Do směsi vmíchejte namočené rozinky s rumem a nastrouhanou citronovou kůru. Ve větší míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přilijte tvarohovou směs a zpracujte vláčné těsto. Z těsta vytvarujte bochánek na lehce
pomoučené pracovní ploše. Položte na plech vyložený pečicím papírem – nenařezávejte do kříže. Mazanec má i tak tendenci prasknout, protože těsto je poměrně těžké. Potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch) a pečte takto zprudka 10 minut. Poté teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších 50 minut. Krájejte až po úplném vychladnutí.
Mazanec z bezlepkové směsi
1 balení bio bezlepkové směsi na pečení Probio
1 sáček sušeného droždí
120 g bio třtinového cukru Probio
špetka soli
130 ml vlažného mléka
80 g změklého másla
1 žloutek
1 vejce
2 – 3 lžíce rozinek máčených předem v rumu
vejce na potření
bio plátky mandlí Probio na posypání
Postup:
Z moučné směsi odeberte 30 g na podsypávání a zbytek smíchejte s droždím, cukrem a špetkou soli.
Přidejte vlažné mléko, změklé máslo, žloutek a celé vejce a zadělejte těsto. Nakonec k těstu vsypte rozinky a ještě dál těsto míchejte, aby se rovnoměrně do těsta zapravily. Těsto v míse zakryjte utěrkou a nechte 90 minut kynout. Na pečicí plech položte arch papíru a lehce poprašte odebranou částí moučné směsi. Trochou mouky posypejte i pracovní podložku a na ní překlopte těsto. Těsto krátce propracujte a vytvarujte bochánek. Ten přendejte na připravený plech a dotvarujte. Vejce prošlehejte se lžící vody nebo mléka a potřete mazanec. Na vrchu lehce nařízněte do křížku. Nakonec posypejte plátky mandlí. Troubu vyhřejte na 200 °C. Mazanec vložte do trouby, teplotu ztlumte na 180 °C a pečte 45 minut.