Dnešním dnem začíná na více než sedmdesáti vybraných restauracích třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week. Stejně jako v minulém ročníku si zájemci mohou na webových stránkách festivalu praguemusselweek.cz vygenerovat voucher na 1+1 porci slávek zdarma.
Proč ochutnat slávky? Slávky jsou chuťově vynikající a mimořádně zdravé a řadí se mezi superpotraviny. Jsou plné bílkovin, železa, vitamínů, fosforu mají také vysoký obsah jodu, selenu, mědi a železa. Mají velmi málo tuku. Tuk ve slávkách je polynenasycený, což zzačínšnamená, že nezvyšuje hladinu cholesterolu.
Od 13. do 19. 9. 2021 milovníci zdravého a dobrého jídla, můžou ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí, které doputují z nizozemského Yerseke do Prahy již za 18 hodin.
Příprava mušlí je jednoduchá a rychlá.
Během festivalu budou navíc mušle v obchodních řetězcích k dostání za zvýhodněnou cenu.
Tradiční holandské mušle
Mušle 400 g
Pórek 2 ks
Cibule 2 ks
Řapíkatý celer
Bobkový list 2 ks
1 sklenice suchého bílého vína, piva nebo vody
Postup
Opláchněte mušle.
Podívejte se na ně a odstraňte všechny otevřené nebo rozbité.
Pórerk a cibuli nakrájejte na tenké kroužky.
Nahrubo nakrájejte listy celeru a omyjte zeleninu.
Mušle s nakrájenou zeleninou dejte do velké pánve, přidejte víno, zakryjte pánev a přiveďte k varu.
Mušle vařte na vysokou teplotě po dobu 5 až 8 minut. Během vaření je občas potřepejte.
Podávejte s francouzským chlebem a různými omáčkami, např. Remoulade: Smíchejte 4 lžíce majonézy s 1 jemně nakrájeným vařeným vejcem, 2 okurkami, 1 lžíci kapary, 1 snítkou jemně nasekané petrželky, 1 snítkou jemně nasekaného estragon a lžičkou hořčice.