Úroveň gastronomie a zájem lidí o kvalitní potraviny dlouhodobě stoupá, což se projevuje také v závodních provozech, které byly po desetiletí poměrně konzervativní. Jednou z velkých novinek v této oblasti je projekt společnosti Aramark nazvaný Cesta na talíř. V něm se spojilo několik osobností s cílem nabídnout strávníkům kvalitní pokrmy postavené na prvotřídních surovinách.
Projekt Cesta na talíř sází na lokálnost, sezónnost, jednoduchost úpravy a v neposlední řadě udržitelnost, využívá zeleninu v duchu hesla od kořínku po lísteček. Hlavním garantem unikátního projektu je Lukáš Sedláček. Ostřílený šéfkuchař má velké zkušenosti s italskou kuchyní, která používá vyzrálé ingredience, hodně bylinek, a hlavně sází na sezónní produkty. A přesně to je základem tohoto revolučního konceptu závodního stravování.
„Poslední roky pozorujeme, že se o kvalitní suroviny a jídlo více zajímají nejen mladí, ale i starší generace zaměstnanců. Podle našich průzkumů už více než polovina lidí starších 45 let nevyžaduje maso jako základ jídelníčku každý den. Třeba s japonskou Toyotou jsme zavedli program kvalitního a vyváženého stravování, který výborně funguje a výživově vyvážené čerstvé jídlo si zde dává přes 40 procent zaměstnanců,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Aramark ČR Vladimír Staněk, který je také duchovním otcem projektu Cesta na talíř.
Aramark už řadu let sází na lokální farmářské produkty. Hlavním dodavatelem zeleniny je Farma Božice, uzenářské výrobky dodává rodinná firma Uzeniny Váhala, brambory pocházejí z Vysočiny z Beskydu Fryčovice. „Kvalitní suroviny se nedají nahradit a v jídle se to pozná. Používáme výhradně české vepřové a hovězí maso, kde jsme schopni přesně dohledat původ chovu. Dokážeme využívat lokální farmářskou produkci a dostat tak na talíř kvalitní zeleninu a ovoce v plné zralosti do několika hodin od sklizně, a to nás baví. Ale samozřejmě to děláme hlavně proto, aby si naši zákazníci pochutnali,“ uzavírá Vladimír Staněk. A tomu má sloužit i projekt Cesta na talíř, jehož součástí je také edukace zaměstnanců prostřednictvím videí či spolupráce s výživovým poradcem Petrem Havlíčkem.
O společnosti
Společnost Aramark, s.r.o. byla založena v roce 1992 a se svými více než 120 restauracemi, kde denně připraví na 120 000 jídel, patří mezi největší poskytovatele stravovacích služeb v České republice. Zaměřuje se především na firemní stravování (např. ŠKODA AUTO, Allianz, Toyota, Siemens, Continental, Uniqa atd.), ale stravovací služby zajišťuje i pro významné nemocnice nebo Armádu ČR. Poskytuje také komplexní cateringové a kavárenské služby. Ve stravovacích službách zaměstnává více než 2500 zaměstnanců. Aramark je držitelem ocenění Czech Superbrands Business Award 2021.