Zvyk vinařů přiťukávat si na listopadový svátek svatého Martina mladými víny se u nás rozšířil už za vlády Josefa II., po roce 1948 postupně upadal v zapomnění, ale v posledních letech opět ožívá. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost připít svěžím, mladým, jiskrným vínem z moravského vinařství Dobrá Vinice, které už více než dvacet let produkuje prvotřídní autentická vína v biokvalitě. Letos to bude rosé Pinot Sv. Martina z modrých hroznů a z bílých hroznů Cuvée Cinque Giardini.
Obě vína jsou tichá, s lehkým náznakem perlivosti a předpokládaným vývojem v lahvi. Vína, kromě vytříbených vlastností, zdobí originální, umělecky zpracované etikety.
O Dobré Vinici
Dobrá Vinice už od svého vzniku v roce 1992 patří k průkopníkům naturálního vinaření na Moravě. Na 17 hektarech vinic v Národním parku Podyjí se hospodaří pouze v biorežimu. S révou i hrozny pracují ručně, chemii tu nenajdete ani ve vinohradech, ani ve vínech. Zato tady najdete akátové a především dubové sudy, v nichž vína leží několik měsíců na vlastních kvasnicích, a také gruzínské qvevri nádoby. Dobrá Vinice má své sklepy v Novém Šaldorfu, vína prodává také prostřednictvím vlastního e-shopu. V nabídce jsou raritní oranžová qvevri vína, řada svěžích vín Natura, přirozeně perlivá, nefiltrovaná pet-nat vína, s nimž Dobrá Vinice přišla jako první v České republice, a špičková Premium vína pocházející ze starších vinic. „Asi čtvrtina produkce míří za hranice. Máme obchodní zástupce v Tokiu, Soulu, New Yorku, Montréalu, Londýně, Berlíně, Kodani či Haarlemu. Menší množství pak odchází i do Francie, Polska nebo Švédska,“ říká Andrea Nejedlíková, která v současné době vinařství Dobrá Vinice vede.