Vůně vanilkových rohlíčků neodmyslitelně patří k Vánocům. Celý rok dodržujete zdravý životní styl a vyhýbáte se sladkému. Nyní však stojíte před otázkou, jaké cukroví bude tento rok na vaší sváteční tabuli, a přitom neohrozí vaši váhu. Věděli jste, že existuje zdravé cukroví?
Některá jídla se dají připravit mnohem lehčeji, než jste čekali. Můžete si je dát bez obav, a ještě si pochutnáte.
Vánoční cukroví podle NATURHOUSE
Marcipánové vanilkové rohlíčky
Ingredience: 2 šálky mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí) 1 polévková lžíce drcených konopných semínek, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 3 až 5 lžic javorového sirupu (javorový sirup působí jako pojidlo, přidávejte postupně tak aby směs vytvořil dostatečně vlhkou, špetka soli, sladidlo PECVA dle chuti.
Postup: Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, vanilku javorový sirup, konopná semínka a sůl. Místo lžíce javorového sirupu můžete použít stévii. Pokud je potřeb více vlhkosti, přidejte vod, pokud je směs málo sladká, stačí zakápnout několika kapkami sladidla PECVA. Těsto by mělo být dostatečně vlhké, aby drželo pohromadě. Rukama tvarujte rohlíčky. Hotové rohlíčky nechte ztuhnout v lednici nebo mrazáku. Rohlíčky vydrží v lednici až 3 týdny, mrazničce až 2 měsíce
Linecké cukroví bez lepku na lehčí způsob
Ingredience na 30 kusů: 200 g pohankové mouky, 150 g kokosového tuku, 1 vanilkový lusk, 60 g třtinového cukru, žloutky, marmeláda DIETESSE.3 na slepení.
Postup: Všechny ingredience kromě marmelády DIETESSE.3 smíchejte, těsto dejte na 30 minut odpočinout do lednice. Vyválejte a vykrajujte. Pečeme cca na 160 °C, než cukroví zezlátne. Po upečení slepujte marmeládou DIETESSE.3
Další verze zdravých receptů najdete na stránce NATURHOUSE