Vůbec poprvé měli dnes návštěvníci pražské zoo možnost vidět samce vombata obecného Coopera. Jeho slavnostní představení v expozičním celku Darwinova kráteru se uskutečnilo v pravé poledne za účasti náměstka primátora hl. m. Prahy Petra Hlubučka, herce a moderátora Marka Ebena a cukráře Josefa Maršálka. Hosté a návštěvníci měli také možnost ochutnat dva speciálně připravené druhy „vombatích“ cukrovinek.
Po příchodu do Zoo Praha musel Cooper strávit necelý měsíc v zázemí v podovozní izolaci, a tak jej návštěvníci mohli vidět poprvé až dnes. První Cooperovy kroky před přihlížejícími byly poněkud nesmělé, brzy však začal zvědavě prozkoumávat venkovní výběh, kde na něj čekala miska s krmením. Ze všeho nejraději má Cooper sladké brambory, na kterých si pochutnal nejdříve.
„V předchozích dnech jsme Coopera pouštěli do výběhu mimo otevírací dobu zahrady, aby měl možnost si postupně přivyknout na nový domov. Rád zkoumá vnitřní i venkovní expozici, ochutnává rostliny a drbe se o kmeny a kameny,“ popisuje zabydlování vombatího samce jeho chovatel David Vala. „Naše zima mu nijak nevadí a návštěvníci jej tak ve venkovním výběhu mohou pozorovat i v chladnějším počasí.“
Na dnešní slavnostní akci samce Coopera přivítali náměstek primátora hl. města Prahy Petr Hlubuček, australská honorární konzulka Jana Kvasnicová, zástupkyně Czech Australian New Zealand Association Larissa Petryca, herec a moderátor Marek Eben a cukrář Josef Maršálek.
„Jsem velice rád, že pražská zoo stále pracuje na své atraktivitě a podařilo se jí získat samce vombata. Stala se tak první zahradou v České republice, která jej chová. Cooperovi přeji, ať se mu nás v Praze líbí a brzy si získá srdce návštěvníků,“ vyslovil své přání náměstek primátora hl. města Prahy Petr Hlubuček. „Děkuji všem, kteří se o to zasloužili.“
Hosté i návštěvníci měli možnost na místě ochutnat vombatí kostky – speciální cukrovinky ve tvaru krychliček, které jsou vymodelovány do podoby vombatího trusu. K dispozici je ve dvou variantách, z marcipánu a v podobě máslových sušenek s ovesnými vločkami a rybízovým džemem.
„Podle mne je vombat vlastně takový Pablo Picasso mezi zvířaty, jediný kubista zvířecí říše,“ glosoval výjimečný tvar vombatího trusu herec a moderátor Marek Eben.
Vombatí kostky si mohou příznivci pražské zoo zakoupit jak v areálu Zoo Praha a na jejím e-shopu, tak v pobočkách Erhartovy cukrárny, která je vyrábí. Krychlovitého tvaru byl také velký dort, který na akci připravil známý pekař a cukrář Josef Maršálek.
„Běžně podobné zákusky nepečeme, když nás ale oslovila Zoo Praha s výrobou dortu ve tvaru vombatího trusu, nemohli jsme odolat. Stejně jako vombat, jsou i ingredience v něm typicky australské – mučenka, eukalyptus a čokoláda,“ přiblížil chuť dortu cukrář Josef Maršálek. „Kostičky trusu na dortu jsme modelovali podle reálných, doufám proto, že se nám nepomíchaly,“ dodal žertem Maršálek.
Foto Petr Hamerník, Zoo Praha