V úterý 8. 2. 2022 uspořádala společnost Lidl Česká republika ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Prahu a středočeský kraj a tváří projektu Kuchyně Lidlu šéfkuchařem Romanem Paulusem kurz vaření pro klienty potravinové banky. Dle slov ředitelky banky paní Věry Doušové totiž příjemci potravinové pomoci neumí vařit z čerstvých surovin a často sahají po rychlých vysoce průmyslově zpracovaných potravinách.
Roman Paulus pro účastníky vaření připravil tři zdravé a výživné recepty, při kterých využil zeleninu a ovoce z bedýnek z Lidlu. Bedýnky, které nesou název „S Lidlem šetříme jídlem“ zavedl Lidl koncem minulého roku ve všech prodejnách. Zákazníci je mohou koupit za symbolických 25 Kč.
Cílem tohoto projektu je snížit plýtvání jídlem. Za rok se díky tomuto kroku podaří zachránit více než 3 800 tun ovoce a zeleniny.
Účastníci kurzu uvařili tři jídla; hrachovou polévku, ratatouille a jablka pečená v těstíčku. „Vybírali jsme takové recepty, aby všechny suroviny byly cenově dostupné, a ideálně, aby šly uvařit z ovoce a zeleniny z našich bedýnek. Zároveň jsme vybrali zdravá a výživná jídla, kterým Roman Paulus dodal vždy něco neobvyklého a originálního. I obyčejnou hrachovou polévku tak povýšil na gastronomický zážitek,“ říká mluvčí Lidlu Tomáš Myler.
Celá akce zároveň chtěla upozornit na spolupráci Lidlu a potravinových bank. Lidl se pravidelně účastní sbírek potravin a potravinovým bankám předává potraviny i pravidelně ze svých logistických center. V roce 2021 to bylo dohromady 439 tun potravin (200 tun potravin z našich logistických center a 239 tun při jarní a podzimní sbírce potravin).