První paprsky slunce, zelenající se tráva a ve vzduchu je konečně cítit tolik vytoužené jaro. Zejména v letošním roce, kdy byla zima takřka nekonečná a plná omezení, máme zase pocit, že se můžeme volně nadechnout. Jaro je totiž plné svěžesti. Nezapomeňte si ho proto i vy přenést až domů do své kuchyně a připravte ty nejlahodnější barevné pokrmy třeba podle našich receptů. Společně se someliérem Petrem Maškem jsme navíc vybraná jídla doplnili o tipy na tichá i šumivá vína, která vaše menu dotáhnou k naprosté dokonalosti.
„Jarní pokrmy jsou obvykle plné svěžesti, bohatých chutí a intenzivních vůní. Vždy je proto třeba volit takové víno, které pokrm na základě podobných vlastností báječně podpoří. Jasnou volbou jsou tedy lehká a svěží mladá vína, která nás po těžké zimě osvěží a povzbudí. Od věci ale není také zvolit víno, které bude kontrastní, ale ve výsledku vytvoří vyvážený a bezchybný celek,“ říká someliér Petr Mašek.
Kopřivovo-špenátová směs
- 200 g listů mladých kopřiv
- 200 g špenátu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- sůl a pepř
Listy kopřiv dopředu spařte, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky a společně s cibulí chvilku restujte. Poté přidejte kopřivové listy a špenát. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a promíchejte. Hotovou směs můžete podávat jako přílohu či jako předkrm s kouskem pečiva.
TIP someliéra:
„K svěžímu předkrmu, jako je tento, je ideální volbou aperitiv v podobě sklenky šumivého vína. Prosecco Mionetto D.O.C. Brut, které vyniká svěží chutí s tóny jablka a citrusů, se bude hodit skvěle,“ říká Petr Mašek.