Ostřílení šéfkuchaři volí ty nejlepší z nejlepších, a navíc je střeží jako oko v hlavě. Bez čeho že se v kuchyni rozhodně neobejdeme? Bez pořádného kvalitního nože! Německá prémiová značka WMF, patřící mezi špičku v kategorii výrobků pro domácnost, nabízí kvalitně zpracované nože – od víceúčelových nožů přes nože na maso, chléb, zeleninu až po nože hodné šéfkuchařů. Mít v kuchyni kvalitní nože je základem pro každodenní vaření a značka WMF se postará, aby byla vaše kuchyně vybavena těmi nejlepšími.
Již od roku 1977 se značka specializuje na výrobu vysoce kvalitních kuchyňských nožů. Udržuje nejvyšší výrobní standardy, které kombinují tradiční řemeslné zpracování a nejnovější technologie. S noži WMF vyrobenými v Německu zkrátka nikdy nešlápnete vedle, a ať už jste profesionální kuchař, nebo začátečník, je potřeba mít v kuchyni ty nejkvalitnější nože, které se postarají o precizní výsledky při přípravě na vaření vašeho vybraného pokrmu. A jaké nože jsou v kuchyni naprostou nezbytností?
Víceúčelový nůž
Nůž, který by určitě neměl být vynechán, je víceúčelový nůž, který využijete při čištění, krájení ovoce a zeleniny, nebo třeba sekání bylinek. Zvládne nakrájet i tvrdší suroviny jako například mrkev či tuřín. Neměl by proto chybět v žádné kuchyni, a to hlavně kvůli své všestrannosti. Jako všechny nože z řady WMF Spitzenklasse Plus má rukojeť vyrobenou tak, aby byla pohodlná při úchopu a bezpečná při manipulaci.
Nůž na pečivo
„Jak se srovnáš s chlebem, srovnáš se s lidmi…“ Staré lidové pořekadlo je někdy trochu výhružkou, zvlášť když zápasíme s křupavě propečenou kůrkou u čerstvého chleba. Proto je potřeba sáhnout po opravdu kvalitním noži – každý krajíc bude dokonale rovný, přesně podle našich představ. WMF nože na chléb jsou jediné nože na trhu, které mají patentované dvouzubé ostří, tím pádem zajišťují dvouosý řez a obě jeho strany jsou opatřeny zubatým ostřím. Dlouhá ostrá čepel a dvouzubé ostří výrazně usnadní krájení všech druhů pečiva od chlebu po měkké pečivo, jako jsou například croissanty. Nože z kolekce WMF Spitzenklasse Plus jsou vyrobeny z nerezové oceli, spojují stylový minimalistický design a vysokou funkčnost. Rukojeti z vysoce kvalitního plastu zajišťují příjemné uchopení nože, jsou bezpečné při manipulaci a garantují hygienické použití. Pořádný nůž na chleba by zkrátka měl být přítomen v každé kuchyni.
Nůž na zeleninu a ovoce
Nůž na zeleninu by u vás doma rozhodně neměl chybět. Usnadní práci při čištění, krájení, nebo vykrajování jadřinců. Poradí si s tvorbou zeleninových dekorací a vodnatějšími druhy zeleniny či ovoce. Jedná se o malý nůž s rovnou kovanou čepelí a zahnutým hřbetem – manipulace s ním je proto opravdu pohodlná. Disponuje ergonomicky tvarovanou rukojetí, aby při čištění či krájení zajišťoval vždy maximální bezpečnost. Navíc je čepel nože na zeleninu WMF Spitzenklasse Plus dokonale vyvážena, pro rychlé a precizní výsledky.
Nůž šéfkuchaře
Jeden z dalších základních nožů patřící do každé domácnosti je bezpochyby nůž se širokou čepelí. WMF nůž šéfkuchaře Spitzenklasse Plus hladce klouže skrz ryby a maso a zároveň si poradí i s nejtvrdší zeleninou. Výrazně vám usnadní práci při zpracování všelijakých bylinek a sekání ořechů. Investice do kvalitního nože se širokou čepelí je zkrátka základ. V řadě nožů WMF Spitzenklasse najdete dva nože šéfkuchaře, a to buď s 15 nebo 20 cm širokou čepelí.
Filetovací nůž
Filetovací nůž z řady WMF Spitzenklasse Plus je další nezbytnou položkou do vaší kuchyně. Zbaví každou rybu kůže a kostí a pomůže vám připravit ji do tvaru filety, ať už se jedná o platýse, pstruha nebo mořský jazyk! Je vhodný i pro porcování masa, a to hlavně díky pevné a velmi ostré čepeli, která si bezproblémově poradí i s vlákny. Navíc jsou filetovací nože WMF vylepšeny technologií Performance Cut, díky které nabyly na ostrosti a dlouhé životnosti.
Zkrátka, správné a kvalitní nože jsou rozhodně základem každé kuchyně, je ale stejně důležité se o ně dobře starat a udržovat je v kondici. Ostří je jejich nejdůležitější částí, po čase se ale může deformovat. I ty nejlepší nože časem ztratí svou ostrost a je nutné je dobrousit, což z pravidla výrazně prodlužuje jejich životnost. Hlavně z toho důvodu je nutné mít doma ocílku, nebo brousek.
Ocílkou se ostří čepele brousí v 20° odklonu tahem, a to z obou stran. Ocílku lze použít na všechny typy nožů, kromě těch s pilkovým nebo zubatým ostřím. Ocílka WMF Spitzenklasse Plus disponuje kvalitní rukojetí, která je její nezbytnou součástí. Padne skvěle do ruky, tudíž je manipulace s ní opravdu jednoduchá a postará se o ostrost vašich nožů vždy, když budete potřebovat.
Manipulace s ocílkou vyžaduje určité množství dovedností, proto se jako alternativa doporučuje brousek. WMF brousek Gourmet je vybaven protiskluzovým povrchem na spodní straně, takže zabraňuje uklouznutí brousku a předchází tak případným zraněním. Stejně jako ocílka, i brousek lze použít na všechny typy nožů. Výjimkou jsou pouze nože se zoubkovaným ostřím.