Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.
Káva je opředena vskutku voňavou historií. Říká se, že některé africké kmeny znají kávu už odpradávna. Dříve údajně rozemílali zrnka a vyráběli z nich kaši, kterou dávali jako krmivo zvířatům. Někteří válečníci dokonce požívali zrnka před bojem, aby zvýšili svou udatnost. Takže není divu, že se do historie zapsal také Mezinárodní den kávy, který připadl na 1. října.
Krátce o historii
Kávovník, ze kterého kávová zrna pocházení, sice pochází z Etiopie, nicméně poprvé byl kultivován v Jemenu, kde se pěstoval již v 6. století našeho letopočtu. Od 13. století se zrna kávovníku začala pražit a vznikl nápoj, který již trochu připomínal dnešní kávu. Historicky první kavárna na světě pak byla otevřena v 15. století v Mekce.
Přestože má káva svou historii zakořeněnou především na africkém kontinentu, tak svou lahodnou chuť přesunula i k nám. První kavárna v českých zemích údajně vznikla v Brně. Otevřel ji již v roce 1702 Turek Achmet.
Kávovník aneb jaký je rozdíl mezi Arabikou a Robustou?
Kávovník je ovocná dřevina a vyskytuje se v celé řadě druhů. Většinou se ale pěstuje Arabika a Robusta. Plody, které na kávovníku rostou, jsou podobné třešním a uvnitř nich se nachází dvě malá zrnka. Ročně se vypěstuje až 10 milionů tun těchto světem milovaných zrnek, které vídáte na svých stolech v podobě šálku lahodné kávy.
Víte, jaký je rozdíl mezi Arabikou a Robustou? Jejich zrna se od sebe liší jak místem a podmínkami růstu, tak i zpracováním. Arabika tvoří 70 % světové produkce kávy, je chuťově jemnější a díky přítomnosti ovocných organických kyselin můžete v kávě cítit konkrétní ovocné tóny. Arabika se pěstuje spíše ve vyšších nadmořských výškách, díky tomu pomaleji dozrává a zrna jsou pak chuťově komplexnější. Robusta roste v nižších nadmořských výškách a její výhodou je rychlejší zrání. Její chuť je oproti Arabice drsnější, zemitější a mnohdy dřevnatá. Obsahuje také více kofeinu, který spolu s chlorogenovou kyselinou funguje jako antioxidant a chrání tak kávovník před škůdci. Robusta se nyní používá především k výrobě instantní kávy.
Káva má blahodárný vliv na zdraví
Je to tak, káva je jedním z nejzdravějších nápojů na planetě. Pochopitelně pouze v případě, že pijete kvalitní kávu a dopřáváte si ji v rozumném množství. Patří totiž mezi významné zdroje antioxidantů, čímž bojuje proti předčasnému stárnutí, degenerativním poruchám mozku nebo kardiovaskulárním onemocněním.
Káva je doslova nakopávačem pro lidský mozek. A to především díky kofeinu, který se po vypití kávy dostává do krevního oběhu a následně do mozku, kde zvyšuje produkci dopaminu. Tím dochází ke zrychlení neuronů a přemýšlení nad složitými pracovními úkoly jde najednou mnohem snáz. A co víc – káva dokonce chrání váš mozek před Alzheimerovou chorobou a snižuje riziko Parkinsonovy choroby.
A nyní něco pro zaryté sportovce. Pokud si před sportovním výkonem dopřáváte různé energetické drinky, zbystřete. Můžete je totiž vyměnit za šálek kvalitní kávy a výsledek bude stejný. Za vším opět stojí kofein, který zvedne hladinu adrenalinu v krvi. Díky tomu se vaše fyzická výkonnost zvýší až o 12 %.
Espresso, Ristretto nebo Lungo? Jak jste na tom s jejich znalostí?
Kávových nápojů existuje nepřeberné množství. Od Espressa přes Lungo až po ledové Frappé. Jaký je mezi nimi ale rozdíl?
Espresso se skládá z 8 g čerstvě namleté kávy a horké vody. Ta by neměla překročit 90–92 stupňů a tlak vody by měl být 9 barů. Výsledkem je přibližně 30 ml vysoce intenzivní chuti, která vás zaručeně nakopne. Ristretto je to, co Češi velmi často chybně nazývají jako piccolo. Naštěstí se toto označení z kávových lístků pomalu vytrácí, nicméně podstata ristretta zůstává stejná. Jedná se vlastně o menší variantu espressa, jelikož má pouze 22 ml. Lungo pro svou přípravu potřebuje rovněž 8 g kávy, ale hlavní rozdíl spočívá v množství vody, které je oproti espressu dvojnásobné. Objem výsledné kávy je 120–150 ml, a proto se podává ve větším šálku.
Ať už si oblíbený nápoj dopřáváte ve formě espressa, ristretta či lunga, můžete si je během mezinárodního dne dopřát vaše oblíbené produkty od značek Nescafe, Tchibo, Jacobs Douwe Egberts, Lavazza nebo Mokate za zvýhodněnou cenu na online síti obchodů Dáme Market.
Jako zdroj fotografií a textu prosím uvádějte: Blog Dáme Jídlo.