Který štědrovečerní pokrm můžeme označit za nejtradičnější? Pravděpodobně vás jako první napadne řízek s bramborovým salátem. Ale jedná se o houbového kubu. Pokrm, který pochází z dob, kdy jídla z krup patřily spíše k chudší kuchyni. Dnešní pokrm si ale připravíme trochu netradičně, a to s konfitovaným česnekem. Nejlepší volbou při výběru jednotlivých surovin je nákup od místního prověřeného farmáře nebo na farmářských trzích. Pokud se vydáte do supermarketu, zaměřte se na přítomnost log kvality. Těmito logy jsou Klasa, BIO nebo Regionální potravina. Hezké Vánoce a šťastný nový rok vám přeje Akademikvality.cz
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 min.
Náročnost: *
Ingredience:
250 g krup
50 g sušených hub
100 g žampionů
100 g hlívy ústřičné
10 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
20 g vepřového sádla
1 žlutá cibule
1 lžička drceného kmínu
1 ks listové petržele
sůl a pepř
Postup:
- Sušené houby namočíme do vlažné vody a necháme nejméně 15 minut nabobtnat. Kroupy uvaříme dle návodu do poloměkka. Na 100 g vepřového sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme nakrájené žampiony, hlívu ústřičnou a krátce orestujeme. Následně přidáme namočené sušené houby, 4 stroužky utřeného česneku, majoránku, kmín, uvařené kroupy, sůl, pepř a důkladně promícháme. Hotovou směs dáme zapéct do trouby na 180 °C přibližně 20 minut.
- Vepřové sádlo vložíme do menšího hrnce a zahřejeme – nesmí se vařit, jen povolit. Následně přidáme oloupané stroužky česneku. Sádlo s česnekem zahřejeme na přibližně 80–90 °C. Dáváme pozor, aby se nic nepřipálilo. Následně hrnec vložíme do trouby předehřáté na 90–95 °C a hodinu pečeme – tomuto postupu se odborně říká „konfitování“.
Tip: Kroupy je lepší před samotnou přípravou nechat namočit. Jsou následně lépe stravitelné. Pokud uvařených krup zbude více, je možné je také zamrazit a použít při přípravě dalších pokrmů.