Každá hospodyňka narazila jistě někdy na problém, jak prodloužit čerstvost koupených potravin nebo jak prodloužit možnosti jejich uchování. Uložit potraviny v lednici do uzavřených nádob či sáčků jistě vyřeší problém s uchováním ale pouze krátkodobě. Jak tedy zajistit, aby zelenina, maso nebo již připravená jídla vydržela v lednici co nejdéle? Pro tyto účely slouží právě vakuovačky které zajistí, že potraviny jsou uzavřené v sáčku bez přístupu vzduchu, který by jejich živostnost výrazně zkrátil.
Dnes se podíváme na ruční vakuovačku AENO VS2. Společnost AENO kromě jiného je výrobcem i kuchyňských pomocníků ať už se jedná o mixéry, rychlovarné konvice, kontaktní grily, trouby nebo vakuovačky pro tak módní způsob vaření jako je sous-vide nebo pro uchování potravin ve vakuu.
Shrňme si nejdříve specifikaci:
Výkon: 120W, výkonost: do 4,5l/min, stupeň vakuování 75kPa, doba vysávání: až 20s, doba utěsnění jednoho sáčku: 13s, šířka sváru 2mm, max šířka sáčku až 30cm, teplota ohřevu až 200°C, režimy pro suché i mokré vakuování, 2 stupně ovládání
AENO VS2 je určeno primárně pro vakuovanému balení potravin za účelem prodloužení trvanlivosti, uchování potravin, marinování nebo přípravě jídel souse-vide.
Obsluha je velice snadná. Stačí vybrat příslušnou potravinu, umístit do sáčku šíře až 30 cm, vložit do vakuovačky a provést příslušný buď automatický úkon. Automatický úkon tedy plně kontrolované zavakuování je vhodné pro potraviny s malým množstvím vlhkosti či tekutiny, naopak u potravin měkkých, jemných, vlhkých je lépe použít ruční (impulzivní) vakuování kdy máme způsob a míru vakuování plně pod kontrolou. Nedojde tak k přílišnému poškození či rozdrcení takovýchto potravin vyžadujících jemné zacházení. Pro tento účel se použije tlačítko Pulse, kterým vakuujeme ručně a postupně řídíme sílu zavakuování.
Vakuovačka AENO VS2 umožňuje také vakuování v kontejnerech, kdy jsou potraviny umístěny ve speciálním kontajneru a po zavření víka a připojení vakuovačky dojde k odsátí vzduchu z nádoby.
U všech režimů je možno průběh odsávání vzduchu vždy ručně přerušit tlačítkem Stop.
Pro různé potraviny jsou také doporučené lhůty pro uchování:
Teplota +5°C (+/- 3°C)
- syrové maso ‒ až 8‒9 dní;
- ryby a mořské plody ‒ až 4‒5 dní;
- klobásy ‒ až 10‒14 dní;
- zelenina ‒ až 7‒10 dní;
- plody ‒ až 14‒20 dní;
- vajíčka ‒ až 30‒50 dní.
Teplota-16°C až -20°C
- maso, ryby , mořské plody – až 1 rok
Teplota +25°C (+/- 2°C)
- chléb a pečivo až 6-8 dní
Součástí balení je krom vlastního přístroje i několik sáčků na vakuování a také E-kniha s recepty. Vakuovačka AENO VS2 je ideálním pomocníkem do kuchyně s příznivým poměrem cena/výkon. Poradí si s většinou potravin, je možno ji vakuovat cokoliv, počínaje zeleninou nebo houbami a konče třeba narozeninovým dortem. Vakuovačka si samozřejmě poradí s mokrými i suchými potravinami. Má všestranné použití, takže ji oceníte také třeba na výletech, protože vám umožní vakuovat cokoliv, a to nejen potraviny.