Italské Panettone
400 g hladké mouky
150 g másla
100 g cukru krupice
3 vejce
150 ml vlažné vody
½ lžičky sušeného droždí
1 hrnek hrozinek
½ hrnku kandovaného ovoce
2 lžíce rumu
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce medu
1 lžíce rozpuštěného másla
Špetka soli
Kůra z jednoho citrónu
Smíchejte mouku, cukr, droždí, špetku soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé misce smíchejte vlažnou vodu s vejci a medem. Poté tekutinu opatrně vmíchejte do moučné směsi. Vypracujte těsto, do něhož postupně přidávejte změklé máslo. Rozinky nasáknuté rumem a kandované ovoce zapracujte do těsta také. Vše nechte kynout klidně až 12 hodin, ideálně přes noc. Vykynuté těsto poté můžete rozdělit na dva díly, abyste měli Panettone menší. Připravte si papírovou formu na Panettone a vložte do ní kouli vytvarované z těsta tak, abych bylo až k okraji. Klidně nechte ještě pár hodin dokynout. Pečte zhruba 1 hodinu na 180 °C. Pokud do těsta píchnete špejlí, měla by být lehce vlhká, nikoli mokrá. Poté vyndejte a nechte vychladnout. Pro rychlejší vychladnutí a nadýchanou strukturu udělejte do upečeného Panettone několik malých dírek špejlí. Hotový chléb můžete posypat moučkovým cukrem.