Během posledních deseti let se popularita kávy připravované za studena prudce zvýšila a způsobila revoluci v konzumaci kávy.
Studená káva se od vařené kávy liší ve třech ohledech: vaří se za studena, vaří se nejméně 14 hodin a není hořká. V podstatě jde o všechny skvělé vlastnosti vařené kávy bez hořkosti, kyselosti a zředěné chuti. Jak se tedy cold brew stala tak populární? Historie cold brew začíná v Japonsku.
Domov cold brew je v japonském Kjóto
Cold brew pochází z roku 1600. Japonci vařili čaj za studena již v době, kdy tento nápoj zavedly holandské obchodní lodě jako způsob přepravy a přípravy kávy, který nevyžadoval „nebezpečný oheň“. Dnes se japonská káva neboli kjótská káva připravuje tak, že se voda nechává pomalu, kapku po kapce, kapat na kávovou sedlinu ve skleněných otvorech zavěšených jako věž.
Zajímavostí je, že se překapávaná káva ve stylu kjóto je vyhlášená jako jeden z nejumělečtějších postupů přípravy v oboru a výroba jedné várky trvá až 24 hodin.
Růst popularity
Popularita studené kávy se transformovala a ve 40. letech 19. století se stala oblíbeným nápojem proti pouštním vedrům a připravovala se s citrónem. Nakonec se v roce 2000 cold brew ujaly tradiční americké kavárny, jako je Blue Bottle. O deset let později se cold brew chopily velké kavárenské řetězce jako Starbucks a Dunkin Donuts, které ho zpřístupnily široké veřejnosti, a popularita cold brew kávy krátce poté prudce vzrostla.
Náš tip: Dostali jste chuť na cold brew? Objednejte si ji přímo do kanceláře! Na foodora můžete tento trendy nápoj objednat nejen ze Starbucks, ale také z Costa Cofee.
Proč se cold brew stal tak populárním?
Cold brew je káva s jemnou a sladkou chutí. Při vaření kávy horkou vodou se zvýrazňují kyseliny, což je vlastnost, kterou profesionální degustátoři kávy nazývají „jasnost“. Studená voda vytváří plnou škálu chuti a sladkosti, bez kyselosti. Absence kyselosti u studené kávy je ještě patrnější ve srovnání s ledovou kávou připravenou z horké kávy.
Domácí příprava cold brew
Raději si kávu připravíte doma? Žádný problém! Kromě nádoby french press budete potřebovat ještě kvalitní kávu. Tu si objednejte na foodora MARKET a do pár minut ji budete mít doma.
- Zhruba 90 g kávy namleté na hrubo vsypte do konvičky na french press.
- Zalijte 1 l studené vody pokojové teploty.
- Konvičku pečlivě utěsněte třeba potravinářskou fólií.
- Umístěte přes noc do lednice (teplota 5 °C).
- Sítkem french pressu kávu přefiltruje a podávejte.