Dutch baby palačinka
Ingredience:
1 palačinka Ø 28 cm / 2 porce
2 lžíce másla
3 vejce
115 g BIO mouky pšeničné hladké Probio
200 ml polotučného mléka
1 lžíce BIO cukru třtinového moučkového PROBIO
2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
+ trocha cukru navíc na pocukrování
+ ovoce podle chuti (nebo třeba tvaroh, oblíbená marmeláda….)
Pozn.: Na palačinku potřebujete pánev, kterou můžete dát do trouby a práci usnadní i ponorný (nebo jiný) mixér.
Na fotkách je vidět, že mám palačinku na jedné straně nižší. Je to tím, že se mi pánev jentaktak vejde do trouby a okraj palačinky se vždycky z jedné strany trochu dotkne stěny trouby. Ideální je dát palačinku doprostřed trouby, pokud to je možné.
Postup:
- Troubu zapněte na 200°C. Do nádoby vložte všechny ingredience na těsto : vejce, mouku, mléko, cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Vše promixujte na hladké těsto.
- Do trouby vložte pánev s 2 lžícemi másla. Počkejte, až se máslo rozpustí a do pánve vlijte těsto. Vraťte do trouby a pečte 15-20 minut. Okraje palačinky se hodně zvednou, vylezou až třeba 10-15 cm nad pánev, takže je to i dobrá podívaná 🙂
- Hotovou palačinku pocukrujte a ozdobte tím, co máte rádi. Třeba čerstvým ovocem, tvarohem, marmeládou, javorovým sirupem…
Celozrnné minipizzy
Množství: 8 ks
Doba přípravy: 30 minut + doba kynutí
Doba pečení: cca 15 minut
Suroviny:
Těsto:
200 g špaldové celozrnné hladké mouky
20 g droždí
Špetka cukru
1 lžíce olivového oleje
120 ml vlažné vody
½ lžičky soli
Rajčatová omáčka:
150 g loupaných krájených rajčat
1 lžička provensálských bylinek
1 malý stroužek česneku (nebo půlka)
1 lžička rajského protlaku
Špetka soli
Na obložení:
Šunka
Mozzarella
Zelenina
Můžete použít i tuňáka, cibuli, olivy, houby…
Postup:
Do mísy nasypejte mouku. Doprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zaprašte špetkou cukru a zalijte teplou vodou. Nesmí být horká, aby droždí nezabila. Přikryjte mísu utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut. Pak přidejte sůl a olej a vypracujte pružné těsto. Nechte v míse pod utěrkou kynout 45 minut.
Připravte si rajčatovou omáčku – rajčata vložte do vysoké misky, přidejte rozdrcený česnek, bylinky, protlak a sůl a rozmixujte najemno.
Těsto rozdělte na 8 kousků a vytvořte placky. Můžete si pomoct válečkem, anebo těsto vytahejte prsty. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
Každou placku potřete rajčatovou omáčkou a podle chuti a fantazie obložte šunkou, zeleninou. Můžete použít i tuňáka, olivy, cibulku nebo další oblíbené ingredience.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C – horkovzduch. Pečte asi 10 minut, dozlatova. Chvíli před koncem pečení posypejte sýrem a nechte krátce zapéct.
Kokosové knedlíčky s jahodami
18 knedlíčků
Suroviny:
Knedlíčky:
100 g celozrnné špaldové krupice
20 g strouhaného kokosu
80 g tvarohu
15 rozpuštěného kokosového tuku
1 vejce
Omáčka:
200 g jahod
200 g tvarohu
Třtinový vanilkový cukr
Na dohotovení:
Jahody
Tvaroh na strouhání
Postup:
Krupici nasypejte do mísy a smíchejte s kokosem. Přidejte tvaroh, zalijte kokosovým tukem a rozšlehaným vejcem. Zpracujte těsto a nechte 7 minut odležet.
V hrnci přiveďte vodu k varu a trochu osolte.
Z těsta tvarujte knedlíčky – kuličky o průměru cca dvacetikoruny. Knedlíčky vložte do vroucí vody, přiklopte a vařte 5 minut.
Vytáhněte z vody a promíchejte s troškou kokosového tuku, aby neokoraly.
Jahody rozmixujte s tvarohem, podle chuti oslaďte.
Jahody překrájejte napůl.
Knedlíčky servírujte s jahodami, přelité omáčkou a posypané nastrouhaným tvarohem.
Tvarohové lívanečky s chia semínky
Doba přípravy: 40 minut
Množství: cca 15 ks
Suroviny:
150 g tvarohu
1 vejce
100 ml mléka
130 g najemno nastrouhaného jablka
100 g celozrnné špaldové hladké mouky
50 g hladké špaldové mouky
1 – 2 lžíce třtinového cukru
20 g chia semínek
¼ lžičky sody
Olej na smažení
Ovoce na ozdobení
Tvaroh na ozdobení
Postup:
Všechny suroviny na lívance důkladně promíchejte a nechte 5 minut odstát.
Rozehřejte lívanečník, potřete olejem a opékejte lívanečky pozvolna z obou stran.
Na talíři ozdobte ovocem a tvarohem.
Tvarohový koláč s broskvemi
Hranatá forma 13×33 cm anebo menší kulatá forma (22 cm)
Ingredience:
Těsto:
170 g bio mouky špaldové chlebové PROBIO
20 g bio třtinového moučkového cukru PROBIO
100 g másla
1 žloutek
Náplň:
2 velké broskve
250 g měkkého polotučného tvarohu
120 ml 30% smetany
1 vejce
1 lžíce vanilkového pudinku
1 sáček třtinového vanilkového cukru
2 lžíce bio třtinového moučkového cukru PROBIO
Postup:
Z mouky, cukru, másla a žloutku zpracujte pružné těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočívat.
Těsto rozválejte na obdélník nebo kruh – podle toho, jaký tvar formy využijete. Během vyvalování posypávejte moukou. Těsto přeneste do formy a důkladně ji vyložte. Dno propíchejte vidličkou a zakryjte (i po bocích) alobalem. Vysypejte luštěninami a vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Takto pečte 10 minut.
Po 10 minutách vyndejte formu a troubu snižte na 180 °C. Vyndejte z formy alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
Než se těsto předpeče, nakrájejte broskve na měsíčky. Prošlehejte tvaroh se smetanou, vejcem, pudinkem a oběma cukry.
Vyndejte z trouby předpečený korpus. Troubu snižte na 160 °C.
Do korpusu vyskládejte nakrájené broskve a zalijte tvarohovou náplní. Pečte 35 minut.
Před podáváním nechte úplně zchladnout.