Při grilování nejrůznějších druhů nakládaných mas v marinádách všeho druhu nebo lahodných klobás si už málokdo z nás uvědomí, co tomuto komfortu, který dnes máme, předcházelo. Výroba průmyslově vyráběných uzenin se datuje na přelom devatenáctého a dvacátého století. Díky zrychlení výroby se produkty výrazně zlevnily, a kromě zvěřiny byla k jejich výrobě využívána i jiná masa. Staly se běžně dostupnější. Dnes už existuje celá řada výrobců a výrobků. Mnozí z nás si potrpí na ruční výrobu klobás nebo párků, většina ale dává přednost právě té průmyslové, a to s ohledem na čas, který nám mnohdy chybí. Čas hraje také rozhodující roli v přípravě pochoutek na grilu. Jednak se pokrmy připravují venku v přírodě nebo pěkném prostředí zahrady, a pak se jedná o skutečně rychle připravený oběd nebo večeři, která navíc skvěle chutná. Jogurtové dipy pak chuť znásobí, podtrhnou a rovněž nejsou časově vůbec náročné. Mlékárna Valašské Meziříčí pro nadcházející letní teplé dny přináší několik tipů na využití svých lahodných smetanových jogurtů či kysaných výrobků. Dají se konzumovat i jako samotná příloha anebo osvěžující nápoj. Lze do nich přimíchat i nejrůznější bylinky z Vaší zahrádky. Fantazii a chutím se meze nekladou.
„Kysané výrobky a bílé jogurty Mlékárny Valašské Meziříčí se výborně hodí do teplé i studené kuchyně, mají ale také blahodárný vliv na náš organismus. Mít správně nastaven imunitní systém, který chrání tělo před škodlivými vlivy, jako jsou bakterie či viry, je v dnešní době důležitější než kdy jindy. Způsobů, jak podpořit imunitu je celá řada, a i my máme pár tipů. Snažíme se prostřednictvím našich výrobků nabídnout zákazníkům produkty podporující zdraví, a napomoct tak vytvořit lepší imunitu. To nás přivedlo k myšlence vyrábět i Bílý jogurt z Valašska – bifido. Tento jogurt obsahuje zdravé bakterie Bifidobacterium, BB-12®, které mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Kmen Bifidobacterium, BB-12® má status Všeobecně považovaný za bezpečný (GRAS), který uděluje Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA. V Evropě byl v roce 2007 Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) druhu Bifidobacteriumanimalis udělen status Kvalifikovaná presumpce bezpečnosti (QPS) – status byl udělen na úrovni druhu. Kmen BB-12® společnosti Chr. Hansen je určen pro doplňky stravy, kojeneckou výživu a kysané mléčné výrobky. Velké množství klinických studií a vědeckých publikací ukazuje na fakt, že kmen Bifidobacterium, BB-12® – ať už samostatně nebo v kombinaci s našimi dalšími probiotickými kmeny – může mít pozitivní účinky na trávicí trakt a imunitní systém,“ dodává Zuzana Pavelková.
Dip Mango&chilli
Ingredience:
1 Bílý jogurt z Valašska (lze použít i Kysanou smetanu)
1 červená chilli paprička (dle chuti)
1/4 zralého manga, sůl, pepř
Postup:
Oloupané mango, chilli (dle chuti) a jogurt dáme do mixéru. Ingredience rozmixujeme do hladkého dipu. Dochutíme solí, pepřem a necháme minimálně 3 hodiny odležet v lednici, aby se nám chutě spojily.