CO BUDETE POTŘEBOVAT (cca 12 velkých donutů):
Na těsto:
- 310 g mléka
- 65 g rozpuštěného másla
- vajíčko
- 100 g krupicového cukru
- 270 g hladké mouky
- 60 g holandského kakaa
- lžičku kypřicího prášku
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- špetku soli
Na polevu:
- 90 g smetany ke šlehání
- 100 g hořké čokolády
- Haribo Favourite Mix na ozdobu
POSTUP:
Začneme s přípravou těsta. Troubu předehřejeme na 180 C° a formu na donuty lehce vymažeme olejem. Ve velké míse lehce metličkou prošleháme mléko spolu s vychladlým rozpuštěným máslem, vajíčkem a krupicovým cukrem. Ve vedlejší misce smícháme veškeré sypké suroviny, tedy hladkou mouku, kakao, kypřicí prášek, vanilku a špetku soli. Nyní sypkou směs přidáme do mokrých surovin a vymícháme hladké a poměrně řídké těsto.
Těsto pomocí cukrářského sáčku rozdělíme do připravené formy. Pokud cukrářský sáček nemáme, můžeme formu naplnit pomocí lžíce. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 15 minut. Před vyndáním donuty raději vyzkoušíme ve středu špejlí, zda jsou doopravdy hotové. Upečené donuty necháme vychladnout asi minutu ve formě, poté vyklopíme a necháme dojít do pokojové teploty.
Jakmile jsou již vychladlé, můžeme připravit polevu. Čokoládu pokrájíme na malé kousky a nasypeme do misky a smetanu začneme pomalu zahřívat. Jakmile se na ní objeví první bublinky, ihned stáhneme z plotny a vlijeme ji na připravenou čokoládu. Ujistíme se, že je veškerá čokoláda ponořená a necháme cca 2 minuty stát. Čokoláda by se vlivem horké smetany měla rozpustit. Nyní začneme směs míchat a mícháme do té doby, dokud nám nevznikne hladká a hustá čokoládová omáčka. Necháme asi 5 minut vychladnout, chladnutí bude poleva houstnout.
Jednotlivé donuty namočíme do polevy, necháme lehce okapat a položíme na pracovní plochu. Nakonec ozdobíme bonbonky Favourite Mix a necháme ztuhnout alespoň 10 minut.