Zajímá vás zákulisí natáčení? Chtěli byste vědět, co se děje „mimo obraz“? Jak pracuje tým, a hlavně kolik se během natáčení pořadu o vaření na place míhá lidí, spotřebuje surovin atd.?
Natáčení má vždy obrovské zákulisí. Prostor, který kamery nesnímají, je ale stejně zajímavý jako ten prostor, který se rozkládá před kamerami. Na rovinu, v zákulisí je něco tvůrčího nepořádku, ale vždy přesně organizovaného.
Jak se s čísly poprali tvůrci soutěžní show Česko na grilu? Spočítali, že jeden díl připravuje 120 lidí, z toho 70 jich je přímo na place, aby zajistili to nejlepší pro soutěžící, ale také pro záběry. Počítají se tedy mezi ně skriptky, kuchaři, vizážistky, stylistky, osvětlovači a další profese, na které mnozí rádi zapomenou, jejich práce je ale nenahraditelná.
Natáčení pořadu Česko na grilu probíhalo zpočátku rozdělené do dvou dní. Ranní a noční směna. Ranní trvala od půl sedmé do 20:00, noční pak další den od 18:00 do tří do rána. Později se obě sloučily a všichni na place byli od půl sedmé ráno do tří v noci.
Prostor, kde se grilovalo, snímalo 16 kamer. Některé na místě, kde se grilovalo, jiné ve zpovědnicích a také se do natáčení zapojily drony.
Celkem bylo položeno čtyři kilomentry kabelů. Štáb pracoval a komunikoval téměř padesáti vysílačkami, protože areál byl tak rozlehlý, že se nikdy nečekalo, než s informací přejde někdo z bodu A do bodu B.
Štáb za den vypije až 350 káv. Je to i proto, že natáčecí den je opravdu dlouhý a energie je zapotřebí. Za dobu natáčení se ke kávě snědlo necelých 1000 ks tyčinek nebo sušenek.
V díle, ve kterém se připravovala žebra, bylo spotřebováno 50 kilogramů masa, běžně se na jeden díl spotřebovalo 13 kilogramů zeleniny a také 21 kilogramů bylin. Pro flambování byly využity 3 litry alkoholu. Na lokaci bylo dovezeno 300 ananasů.
Pro soutěžící bylo k dispozici celkem 30 grilů, v nich shořelo celkem 200 kilogramů uhlí.
Kompars skvěle tvořili obyvatelé místa – patnáct ovcí, stejný počet slepic a kocour Jaroušek, který bedlivě dohlížel na vše, co se na place děje.
Aby soutěžící vypadali dokonale, spotřebovaly maskérky 30 krabic eko kapesníků, tedy celkem 2341 kusů. Pro zpevnění účesů soutěžících a moderátorů i porotců padlo 6 laků na vlasy bez aerosolu a spotřebovalo se i 10 balení pudru, aby se ti, kdo se postaví před kameru, neleskli.
Zajímavostí je, že se při čekání na další záběry jedly ořechy. Denně 5 kilogramů.
Také počasí si soutěžící i štáb zažili velmi variabilní. Nejtepleji bylo, když se rtuť teploměru vyšplhala na téměř 35 °C, nejchladněji soutěžícím bylo v okamžiku, kdy začalo přituhovat a ranní teploty se pohybovaly kolem 5 °C.