Ani vy už se nemůžete dočkat prosluněného června, kdy odstartuje hlavní sezona třešní a višní? Pokud patříte mezi jejich milovníky a za žádnou cenu si je nenecháte ujít, abyste připravili svou tradiční bublaninu, chutnou domácí zmrzlinu, džemy a marmelády či třeba chutný višňový likér, máme pro vás další tipy, které si určitě zamilujete. Zkuste višně letos trochu jinak a překvapte svou rodinu jejich netradičním podáním třeba ve formě delikátní omáčky podávané ke kousku výborného masa.
Nevíte, kde sehnat opravdu kvalitní višně i další sezonní ovoce? Vyrazte na ekologickou farmu! Seznam nejbližších míst, kde lze čerstvé ovoce ale i další bioprodukty a bio suroviny nakoupit, poskytnou interaktivní mapy na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Pokud budete vybírat ovoce v obchodě, sáhněte po takovém, které ponese označení logy biolistu či biozebry. Jedině ta spolehlivě zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu.
TIP: Kde sehnat výborné bio ovoce? Zajeďte si například na Ekofarmu Bílý mrak na Královéhradecku, kde se můžete navíc i ubytovat a spojit tak příjemné s užitečným.
Kachní prsa s višněmi
- 2 bio kachní prsa
- bio slunečnicový olej
- sůl a bio pepř
- 200 g čerstvých bio višní
- 1 lžíce bio cukru
- 1 lžíce bio hladké mouky
Kachní prsa očistěte, kůži jemně nařežte, osolte a opepřete. Takto připravené je zprudka orestujte na troše oleje z obou stran. Kůže by měla být opečená dozlatova. Poté je přendejte do malého pekáčku a pečte v předehřáté troubě na 200 °C nejdéle 10 minut. Troubu vypněte, otevřete a nechte je v ní přikryté ještě chvíli odpočívat. Před podáváním je nakrájejte na tenké plátky.
V době, kdy se vám v troubě pečou kachní prsa, si připravte višňovou omáčku. Višně opláchněte a přendejte do kastrůlku, zakápněte trochou vody a nechte lehce podusit. Jakmile se voda částečně vypaří, přidejte cukr a restujte asi 1 minutu, dokud nezkaramelizuje. Opět přilijte vodu a vařte zhruba 10 minut. Na závěr můžete omáčku zahustit trochou hladké mouky. Není to však nutné, záleží, jakou konzistenci si přejete. Pokud však mouku přidáte, vařte ještě alespoň 5 minut.
Kachní prsa jednoduše přelijte připravenou omáčkou. Skvěle se hodí například na trhaný ledový salát či spolu s dušenou rýží.
Grilované kuřecí prso s višňovou omáčkou a rýží
- 2 bio kuřecí prsní řízky
- 1 lžíce bio slunečnicového oleje
- sůl a bio pepř
- 200 g čerstvých bio višní
- 1 bio cibule (nejlépe červená)
- 2 dcl bio červeného vína
- 1 lžíce bio balzamikového octa
- 1 lžíce bio cukru
- 1 bio celá skořice
- 1 lžíce bio slunečnicového oleje
- (1 lžíce bio zakysané smetany)
- (1 lžíce bio kukuřičného škrobu či hladké bio mouky)
- 1 hrnek bio rýže
Kuřecí prsa jemně osolte a opepřete a opečte na troše oleje na pánvi. Mezitím si uvařte rýži v osolené vodě dle návodu.
Na troše oleje dozlatova osmahněte najemno rozkrájenou cibuli. Poté do ní přidejte ocet, cukr a společně svařte. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte červené víno a skořici. Povařte zhruba 5 minut a přisypte omyté višně. Společně vše vařte dalších 10 minut. Na závěr osolte, opepřete a případně omáčku zahustěte kukuřičným škrobem či trochou mouky. Omáčku můžete ještě zjemnit lžící zakysané smetany, která vykouzlí krásnou růžovou barvu.
Kuřecí prso podávejte přelité omáčkou s rýží.