Hospoda Na Spilce slaví dva roky od znovuotevření po kompletní rekonstrukci. Dárkem pro všechny hosty je rozšíření stálé nabídky o nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell, který bývá v hospodách dostupný pouze v říjnu u příležitosti výročí uvaření první várky plzeňského piva. Celoročně je tak na čepu jen na dvou místech – v plzeňské pivnici Na Parkánu, která sídlí v budově plzeňského Pivovarského muzea, a nyní nově právě v Hospodě Na Spilce v Plzeňském Prazdroji.
„Pivo Pilsner Urquell vaříme už téměř 182 let a pořád podle stejné receptury. Naprosto stejné pivo v té nejvyšší kvalitě pak dodáváme do hospod i obchodů po celém světě. Ale nefiltrované plzeňské pivo je k ochutnání jen velmi zřídka. Přičemž se vaří stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstane v něm malé množství pivovarských kvasnic, takže má plnější chuť,“ vysvětluje Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
Jedním ze dvou stálých míst, kde si mohou hosté vychutnat nefiltr Pilsner Urquell, je Hospoda Na Spilce na nádvoří plzeňského pivovaru. Patří mezi největší podniky v České republice a nachází se v prostorách bývalých kvasných sklepů. V roce 2022 prošla výraznou proměnou, a to jak z hlediska interiéru, technologií, tak i menu. Tým zkušených profesionálů tu vaří jídla z prvotřídních surovin pocházejících zpravidla od lokálních farmářů a často také přímo z plzeňského piva. Zdejší pýchou je pak perfektně ošetřené a načepované pivo – včetně nefiltrovaného ležáku Pilsner Urquell. Jeho mimořádnou oblibu dokazuje mimo jiné i fakt, že je dlouhodobě nejprodávanějším pivem programu Volba sládků. Jeho součástí bývá tradičně v říjnu, kdy si pivovar připomíná výročí uvaření první várky legendárního plzeňského ležáku.