Připečené zbytky cukroví a mastnota v troubě nás dokážou někdy pěkně potrápit. Málokdo se hned po pečení pustí do čištění trouby. A když už nevyhnutelně přijde čas na velký úklid, hledáme ověřené způsoby, jak to udělat co nejrychleji. Připravili jsme jednoduchý přehled, kde prozradíme tipy a triky na snadné čistění trouby třeba pomocí jedlé sody nebo octa.
Poctivé čištění trouby po každém pečení
Nejjednodušší způsob, jak udržovat troubu stále čistou, je po každém použití ji lehce setřít namočeným hadrem. Troubu čistěte vždy, když je ještě teplá.
I když se snažíte sebevíc, tak vám při každém pečení sem tam někde ukápne omastek, spadne kousek masa nebo těsta. Pokud necháte troubu delší dobu ladem, mastnoty a drobků přibude. Připálené nečistoty pak vyžadují při čištění více práce. Ale když víte jak na to, jde to lépe.
Kromě vody a hadříku vám s odolnou špínou pomohou speciální čističe na trouby. Vybírejte ale opravdu jen prostředky, které jsou k tomu určené. Jsou účinnější, a hlavně zdravotně nezávadné. Také máte jistotu, že vám vnitřní povrch trouby nepoškodí. Některé čističe stačí nanést a nechat nějakou dobu působit a pak setřít. Nemusíte je ani oplachovat.
Tipy, jak postupovat při čištění trouby:
- Troubu před čištěním nahřejte – vyhněte se čištění úplně za studena. Nahřejte troubu alespoň na 30 °C (v závislosti na způsobu čištění, občas je potřeba více). Čištění teplé trouby je snazší. Navíc i přípravky v teple lépe působí.
- Nepoužívejte drátěnky ani ostré předměty – i když vás bude svádět vzít na zažranou špínu v troubě drátěnku, nebo si sem tam pomoct při seškrabávání zbytků kovovou škrabkou či kuchyňským nožíkem, nedělejte to. Troubu byste mohli poškodit a povrch by začal v daném místě rezavět.
- Používejte speciální přípravky na čištění – vnitřek trouby má většinou speciální povrch, na který nepatří všechny druhy čisticích prostředků. Vyhněte se tekutému písku nebo hodně abrazivním prostředkům s ostrými částečkami.
- Před čištěním vyndejte rošty a plechy – trouba se vám pak bude lépe čistit. Rošty nebo plechy zatím namočte ve vaně nebo sprchovém koutě do horké vody. Pokud jsou rošty hodně mastné, použijte i na ně vhodný čistič.
- Nezapomeňte na skleněná dvířka – nejen vnitřek trouby dostává pečením zabrat. Při čištění se vrhněte i na skleněná dvířka, která pro jednodušší manipulaci vyhákněte i s panty a položte si je na stůl. Nečistoty se dostanou i do vnitřních skel, a tak jednou za čas je potřeba dvířka rozebrat a vyčistit.
Jak vyčistit troubu jedlou sodou
Jste-li zastáncem ekologického čištění bez použití chemických prostředků, můžete zvolit čištění sodou. Tento způsob je šetrnější, ale vyžaduje více času. Čím zanesenější a mastnější trouba je, tím delší dobu budete muset nechat sodu působit.
Na čistění trouby sodou si připravte půl hrnku sody a teplou vodu. Sodu dobře rozmíchejte. Vznikne vám poměrně hustá pasta, kterou nanesete na znečištěná místa v troubě.
Aby byl účinek co nejlepší, nechte pastu působit několik hodin. Ideálně alespoň přes noc. Na sodu můžete také rozprašovačem nastříkat ocet (klasický nebo vinný). Zvýšíte tím účinek jedlé sody. Ocet s ní začne reagovat a vytvoří pěnu. Pak už stačí jen vlhký hadřík. Soda do sebe vtáhne všechny nečistoty a mastnotu, kterou pak setřete.
Jak vyčistit troubu solí nebo octem
Sůl a ocet máte většinou vždy doma po ruce a můžete je také využít při čištění trouby. Smíchejte sůl s octem, vzniklou pastu nanesete na povrch trouby, nechte působit a pak hadrem setřete.
Při čištění trouby pouze octem, otřete celý vnitřek trouby hadrem namočeným v octu. Pak rozhřejte troubu na vyšší teplotu – klidně na 150 °C. Ocet v teplé troubě snadno rozpustí mastnotu a nečistoty. Pak jen nechte troubu vychladnout a setřete hadříkem.
Další běžnou věc, kterou můžete na čištění trouby použít, je kypřicí prášek. Je ideální hlavně na čištění skleněných dvířek trouby. Smíchejte jeden balíček s teplou vodou. Vzniklou pastu naneste na dvířka a nechte minimálně 30 minut působit. Pak setřete.
Čistící funkce trouby
Některé trouby jsou vybavené samočistící funkcí a podle způsobu rozlišujeme na katalytické čištění, pyrolýzu nebo čistění párou. Někdy se jedná o samostatný program, v jiných případech pak spouštíte troubu dle daného způsobu.
Trouba s katalytickým čištěním je vybavena speciálním porézním povrchem, který dokáže v průběhu pečení vtáhnout mastnotu přímo do sebe a zároveň ji pak odstraňovat. Stačí vyprázdnit troubu, spustit program čištění nebo nastavit na pečení 250 °C po dobu 60 minut.
Obdobně je na tom i trouba s pyrolytickým čištěním. Zde se však vnitřní prostor trouby musí zahřát na extrémně vysokou teplotu, cca 500 °C, která nečistoty spálí na popel. Ač se jedná o nejjednodušší způsob čištění, je také energeticky nejnáročnější a zároveň musíte ještě samostatně vyčistit plechy a rošty.
Proto se stále více prosazují trouby s funkcí parního čištění, které sice vyžadují více součinnosti při otírání vnitřního prostoru, zároveň však můžete nechat plechy i rošty uvnitř, a tím si ušetřit další práci.
Horké tipy na závěr
Pokud je trouba hodně zanesená, pomůžete se tím, že před čištěním nalijete půl litru vody na plech a zapnete troubu na 30 minut. Vzniklá pára uvolní hrubé nečistoty a pak můžete pokračovat výše uvedenými způsoby. Také si dejte pozor a při čištění vnitřku trouby se vždy vyhněte ventilátoru, aby se přípravky nedostali k ložiskům, a nedošlo tak k jejich brzkému opotřebení.