Rozsvícením vánočního stromu na Masarykově náměstí započne letošní adventní čas, který poprvé pořádá Brána Jihlavy a pojala ho „netradičně tradičně“. Za vůní perníků, betlémem a řemesly se budete moci vydat do nového TIC v ulici Matky Boží.
Masarykovo náměstí se tento týden mění v adventní vesnici. Ta bude otevřena při slavnostním rozsvícení vánočního stromu a ozdob v okolí centra, které se uskuteční na první adventní neděli 27. listopadu v 16.45 hodin. O letošní program se poprvé stará příspěvková organizace města Brána Jihlavy a jak naznačuje grafika z pera jihlavské ilustrátorky Kateřiny Kynclové, tak bude „netradičně tradiční“.
Pódium na horním Masarykově náměstí bude opět patřit hudebníkům, tanečníkům i divadelníkům, a to vždy od středy do neděle. Večery v adventní vesnici doplní hudební koncerty. Kromě kovářů či slaměného betléma se opět budou vyřezávat také ledové sochy. V adventní vesnici na náměstí se bude letos předávat také Betlémské světlo, které se každý rok zažehne v Betlémě a následně putuje do Rakouska a odsud do celé Evropy.
Kompletní program bude zveřejněn na stránkách www.dojihlavy.cz. Podrobnější program najdete také v nadcházejícím prosincovém vydání tištěných Ježkových očí.
Za vůní perníčků, řemesly a betlémem do nového TIC
Adventní nálada prostoupí také do nového Turistického informačního centra v domě Matky Boží 22, kde to bude vonět pečenými perníčky. To se otevře tento pátek 25. listopadu ve 14 hodin, kdy zde proběhne mimo jiné také autogramiáda a prodej kalendáře Vysočina 2023 fotografa Petra Lemberka.
Dále se zde například uskuteční řezbářská dílna a ukázky vyřezávání ze dřeva pod vedením Josefa Hose, autora zdejšího betléma, a to v sobotu 3. prosince. Hned poté, v neděli 4. prosince zde Lucie Vopálenská předvede, jak vyrábí vánoční svícny. V sobotu 10. prosince si pak můžete zkusit vyrobit vánoční pohlednice a drobné dekorace s Ilonou Coufalovou. V sobotu 17. prosince zde prodá své know-how vyhlášená regionální perníkářka Eva Řezníčková a na netradiční vánoční cukroví se zaměří v sobotu 26. prosince jihlavský kuchař Tomáš Seitl.
Zdroj: Jihlava