V pěstebních sklenících Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava roste mnoho různých tropických a subtropických užitkových rostlin. V těchto dnech tam dozrávají například plody banánovníku, tahitského lajmu či svatojánského chleba. Intenzivně také rozkvetl stálezelený strom domorodci nazývaný potravou bohů – kakaovník pravý.
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je stálezelený strom z čeledi slézovitých (Malvaceae), který má svůj původ ve Střední Americe a v severní části Jižní Ameriky, přibližně od Yucatánu po Amazonii a jeho pěstování lidmi je historicky doloženo již v 5 století př. n. l. Domorodci kakaovník nazývají také potrava bohů. Prvními pěstiteli této plodiny byli Olmékové, kteří sídlili v místě dnešního mexického města Veracruz. V 1. století našeho letopočtu se kakaové boby využívaly jako platidlo. Aztékově je drtili na prášek, který nazývali chocoatl – kakao. Do Evropy se kakao dostalo se španělskými dobyvateli. Zprvu nebylo pro Evropany lákavé, protože znali jen roztlučené kakaové boby smíchané s kukuřičnou kaší a chilli papričkami, jak je využívali domorodci. Teprve později získal kakaový prášek na oblibě díky doslazování. Když byla v roce 1876 ve Švýcarsku vynalezena mléčná čokoláda, začala spotřeba kakaa prudce stoupat.
Dnes patří mezi největší pěstitele kakaovníku Pobřeží slonoviny, Ghana, Nigérie a Kamerun. V přírodě dorůstá do 13 m, na plantážích ho upravují na výšku 3–5 m. Protože je stínomilný, vysazuje se pod vyšší stromy. Kožovité listy vejcovitého tvaru jsou dlouhé až 30 cm. Květy na krátkých stopkách jsou žluté až růžové s průměrem 1,5–2,5 cm. Vyrůstají jednotlivě nebo ve skupinách na vyzrálém dřevě kmene nebo neolistěných silných větvích. Na dospělém stromě je až šest tisíc květů, z nichž se vytvoří asi jen 50 až 80 plodů. Plod kakaovníku je dlouhý cca 30 cm a má hmotnost kolem půl kilogramu. Obsahuje přibližně 60 ks hnědofialových hořkých semen, která se před zpracováním nejdříve fermentují a pak suší při 80–130 °C. Kakaovník má v současnosti využití především jako surovina pro výrobu čokoládových pochoutek. Pomáhá však také proti průjmu. Vylisovaný tuk se nazývá kakaové máslo a využívá se také ve farmacii a kosmetice, jelikož zvláčňuje pokožku.
Kvetoucí kakaovník i další zajímavé rostliny z tropů a subtropů můžete v Zoo Ostrava obdivovat v rámci komentovaných prohlídek pěstebních skleníků, které se konají každou sobotu a neděli od 11 nebo 14 hodin. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupenky do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na tel. čísle 596 241 269 nebo osobně na vrátnici zoo. Další informace najdou zájemci na https://www.zoo-ostrava.cz/cz/akce-v-zoo/komentovane-prohlidky/.
Foto: David Kubala