Přinášíme vám tip na 3 svěží a lehké recepty pro horké letní dny podle kuchařky Lukáše Vrány, výživového poradce a školitele komplexního výživového programu The 1:1 Diet. Jsou snadné na přípravu a hlavně jsou vhodné i pro ty, kteří si hlídají linii. Vyzkoušejte s námi středomořský salát s krevetami a parmazánem, tvarohovou panna cottu se zeleninou nebo filet z halibuta s blanšírovanou zeleninou.
Středomořský salát s krevetami a parmezánem
Tento velmi rychlý a lehký salát s krevetami podle kuchařky The 1:1 Diet od Lukáše Vrány může sloužit i jako zajímavý tip pro ty, kteří mořským plodům běžně neholdují a mají trochu obavy je ochutnat.
Ingredience jsou počítány pro dvě porce, příprava salátu dohromady 20 minut.
Připravte si:
400 g ledového salátu
400 g mražených vyloupaných krevet
Šťávu z 1 citrónu
30 g strouhaného parmezánu
Čerstvě mletý černý pepř
Mražené krevety necháme povolit, a poté na pánvi několik minut podusíme, dokud nezískají růžovo-oranžovou barvu. Osolíme a opepříme podle chuti. Do hlubokých talířů nebo misek natrháme ledový salát. Můžeme jej mírně osolit a opepřit, zlehka pokapeme citronovou šťávou a důkladně promícháme.
Nahoru položíme hotové krevety a ozdobíme trochou parmezánu.
Krevety můžete ochutit pár kapkami citronu, česnekem, bylinkami nebo chilli.
Tvarohová panna cotta se zeleninou
Musí být dezert vždy sladký? Kdepak, mnoho lidí si rádo zamlsá „naslano“. Zkuste třeba zeleninovou panna cottu podle kuchařky The 1:1 Diet od Lukáše Vrány, která v menších porcích skvěle zastoupí dezert a ve větších výživnou svačinu.
Uvedené množství je počítáno na dvě porce, příprava zabere 15 minut, ale počítejte ještě s další hodinou chlazení dezertu.
Připravte si:
250 g měkkého odtučněného tvarohu ve vaničce
50 g fazolových lusků
50 g brokolice
50 g květáku
200 ml vody
10 g Mix-a-Mousse (instantní pěnu od The1:1 Diet)
Špetku soli
Čerstvé zelené bylinky
Fazolové lusky, květák a brokolici omyjeme, rozdělíme na menší kousky a 7 minut povaříme ve 200 ml vody. Poté zeleninu vyjmeme na krájecí prkénko a vývar dáme zvlášť vychladit. Zeleninu nakrájíme na drobné kousky, čerstvé bylinky nasekáme nadrobno. Přibližně ve 150 ml vlažného zeleninového vývaru rozpustíme Mix-a-Mousse a vmícháme tvaroh. Přidáme zeleninu a bylinky a důkladně promícháme, případně podle chuti dosolíme. Hmotou naplníme připravené formičky a necháme na chladném místě alespoň jednu hodinu tuhnout.
Filet z halibuta s blanšírovanou zeleninou
Ochutnáte-li znamenité maso této dravé mořské ryby, ihned pochopíte, proč se kvalitě vyplatí dát přednost před kvantitou. Připravte si halibuta neboli platýse s brukvovitou zeleninou a olivami.
Recept je podle kuchařky komplexního výživového programu The 1:1 Diet, kterou sepsal Lukáš Vrána. Množství odpovídá dvěma porcím, příprava pokrmu zabere 10 minut a vaření 15 minut.
Připravte si:
200 g filetu z halibuta bez kůže
mořskou sůl
100 g květáku
100 g kedlubny
1 malou cibuli
150 ml zeleninového bujónu
10 ks černých oliv
Filet rozdělíme na dvě porce, z obou stran lehce osolíme mořskou solí a na pánvi opékáme na střední intenzitu po každé straně 5-7 minut dozlatova.V mezičase si připravíme zeleninu. Květák rozebereme na malé růžičky, které krátce povaříme a slijeme. Poté je vložíme do bujónu, přidáme kedlubnu nakrájenou na kostky. Krátce prohřejeme. Podáváme v hlubokém talíři, do kterého nejdříve vložíme zeleninu, přelijeme trochou vývaru a navrch položíme porci opečeného halibuta.
Co je program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan
Program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan (dříve znám jako Cambridge dieta) je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři. Využívá klinicky testované nízkoenergetické produkty, které obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, minimální množství tuků a sacharidů a všechny nezbytné vitamíny a minerály.
Produkty programu The 1:1 Diet jsou registrovány jako obohacené (fortifikované) potraviny splňující přísné legislativní podmínky EU i ČR.
Program The 1:1 Diet pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici. To vše pod dohledem vyškoleného výživového poradce.
Historie programu sahá až do 70. let minulého století a díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy stal oblíbený po celém světě.