Pokud jste nezačali nový rok s čistým štítem, nezoufejte. Na nový start a zdravou stravu není nikdy pozdě. Zkuste jej spojit třeba se suchým únorem, který je za dveřmi. Zaručujeme vám, že budete sršet energií a dobrou náladou na všechny strany. Inspirujte se naším receptem plným superpotravin v podobě semínek. K salátu, do polévek, samotné místo večerního mlsání, ke grilování anebo k čerstvě připravené vajíčkové pomazánce? Semínkové slané krekry jsou přesně tím, co vás může motivovat se do toho v únoru naplno opřít.
Jsou superpotraviny vždy tak super?
Jak by se dal slovy popsat tento recept? Někteří by jej jistě označili jako superpotravinový! Než se ale dostaneme k tomu proč, pojďme si společně odpovědět na otázku, co to vlastně superpotraviny jsou, a v čem mohou být pro naše tělo tak super. Některé možná zklame, že žádná odborná definice zastřešující tento pojem bohužel neexistuje, jedná se pouze o marketingové označení. Jako o superpotravinách tak můžeme mluvit o jakýchkoliv potravinách, které nabízí lepší zdravotní účinky než jiné, a to především pro obsah některých klíčových živin. To je ale obecně dost vágní označení. Neznamená to ale, že by tyto potraviny nebyly nikterak tělu prospěšné, jen je třeba, abychom si jejich zdravotní benefity zjišťovali a neplatili pouze slepě vysokou cenu za něco s tímto označením. Mezi superpotraviny někteří řadí i semena jako například slunečnicová, lněná, sezamová či dýňová. Tento semenný čtyřboj má ale pro naše zdraví bezesporu mnoho benefitů v podobě omega 3 mastných kyselin, hořčíku, vitaminu E či železa. Doplněním o piniové ořechy obsahující vitamin B1 povyšují tento recept na nutričně vyváženou pecku, která jistě pomůže naplnit nejedno novoroční předsevzetí.
Pozor, za co jste ochotní si připlatit
Špaldová mouka – další produkt, za který si jsou mnozí ochotni pořádně připlatit. Stojí to ale opravdu za to? Na trhu se nachází nepřeberné množství mouk s tímto označením, některé se se špaldou ale nikdy nesetkaly, nebo obsahují jen její velmi malý podíl a jsou vyrobeny z běžné pšenice. Odpovědí tedy je, že záleží, jakou špaldovou mouku si kupujete. Špaldové mouky Babiččina volba jsou ale 100 % přírodním produktem, vyrobeným z prastarých odrůd špaldy, která je zpracovávána s ohledem na zachování nejvyšší možné kvality. Tato mouka je navíc celozrnná, a tak obsahuje všechny cenné složky z celého špaldového zrna (z obalu, endospermu i klíčku). A jak pravou špaldovou mouku poznat? Bohužel stále neexistuje legislativa, která by udávala, jaká mouka se za špaldovou může označovat. Na tuto problematiku se snaží upozornit GoodMills, producent mouk Babiččina volba. Byla vytvořena pravidla a metodologie kontroly kvality špaldové mouky. Než však vejdou v platnost, je třeba se řídit podle obalu a sahat po moukách, které pšenici setou neobsahují a nabízí nejvyšší možné množství pravé pšenice špaldy.
Ingredience
Těsto na 1 plech krekrů – asi 4 porce k pomazánce:
- 160 g směsi semínek podle vaší chuti (v našem receptu je použita směs slunečnicových, lněných, sezamových a dýňových semínek a k tomu piniové oříšky)
- 70 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
- 1 čajová lžička prášku do pečiva (lze vynechat)
- 20 g řepkového oleje
- 50 g studené vody
- 1 lžička hrubozrnné soli
Vajíčková pomazánka:
- 4 vejce vařená 8 minut
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce žervé
- 1 lžička solného květu
- můžete zjemnit majonézou
Postup
Promíchejte v míse všechny suché suroviny včetně soli. Přidejte vodu a olej a zpracujte v těstíčko. Nejlépe to jde stěrkou a rukama. Těsto vyklopte na silikonovou podložku nebo pomoučený vál a propracujte tak, aby příliš nelepilo.
Připravte si plech a dva pečicí papíry. Rozpalte troubu na 180 stupňů.
Těsto vyválejte mezi dvěma papíry v tenkou, jen 2–3 mm vysokou placku. Tu rádýlkem nebo vhodným nožem rozkrájejte na stejné tvary, přibližně obdélníky.
Přesuňte je i s pečicím papírem na plech. Rozdělte jednotlivé krekry po plechu opatrně tak, aby mezi sebou měly malé mezery. Pečte asi 12 minut. Krekry se hodí k letnímu grilování, pomazánkám nebo jako zdravější varianta večerního zobání.