Bezlepkové borůvkové muffiny jsou lahodnou alternativou pro ty, kteří trpí celiakií nebo preferují bezlepkovou stravu. Tyto muffiny spojují jemnou texturu a sladkou chuť borůvek s bezlepkovými ingrediencemi, jako je rýžová mouka a nasekané mandle. Jsou snadno připravitelné a ideální pro snídani nebo svačinu, která potěší i bezlepkové gurmány.
Borůvkové muffiny bezlepkové
Suroviny na 12 kusů
- 300 g rýžové mouky
- 125 ml mléka (nebo rostlinného nápoje – rýžový například)
- 2 vejce
- 125 ml rostlinného oleje
- 250 g borůvek
- 50 g tmavého třtinového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva (vinného kamene)
- špetka soli
Na drobenku
- 40 g másla
- 20 g tmavého třtinového cukru
- 40 g nasekaných mandlí
Postup:
Do mísy nasypte mouku, kypřící prášek, cukr a pořádně promíchejte. Přidejte postupně tekuté suroviny – vejce, olej, mléko a šlehejte, dokud není těsto jemné, hladké a vláčné. Mělo by být lehce tekuté, případně přidejte ještě mléko. Na konec vsypte borůvky a jemně promíchejte do těsta, aby ale zůstaly celé neporušené.
Připravte si drobenku. Smíchejte všechny suroviny a vidličkou zpracujte do drobivé konzistence.
Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a těsto do nich lžící rozdělte. Na závěr posypte každý košíček mandlovou drobenkou.
Pečte v předehřáté troubě vyhřáté na 180 °C asi 25-35 minut.
Jablečný jahelník
- 250 g jáhel
- 750 ml mléka (rostlinného nápoje – rýžový, ovesný, mandlový)
- 2 vejce
- špetka soli
- 6 větších jablek
- 100 g másla
- Skořice
- 2 lžíce medu
- Olej a mouka na vymazání formy
- Javorový
- Zakysaná smetana
- Mandlové lupínky či vlašské ořechy na posypání
Postup:
Jáhly spařte několikrát vroucí vodou pro odstranění případné hořkosti. Pak uvařte do kašovité konzistence v mléce (asi 25 minut). Vmíchejte 50 g másla a nechte vychladnout. Mezitím si připravte jablka. Oloupejte je zbavte jádřinců, nakrájejte na drobné kostičky a poduste se skořicí na másle na mírném ohni, až změknou do husté kaše. Nechte zchladnout a vmíchejte do nich med. Vejce rozklepněte, žloutky oddělte stranou a z bílků ušlehejte sníh. Do vychladlé jahelné kaše vmíchejte žloutky a pak opatrně ušlehaný sníh.
Připravte si zapékací mísu či dortovou formu, vymažte olejem, vysypte moukou. Pak rozetřete polovinu jáhel, na ně přidejte rozvařená jablka s medem a překryjte druhou polovinou těsta.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut do zlatova.
Jahelník servírujte posypaný mandlovými lupínky či sekanými ořechy, se zakysanou smetanou, politý javorovým sirupem a posypaný mandlovými lupínky či ořechy.
- 100 g ovesných vloček
- 200 ml ovesného nápoje či mléka
- 1 jablko
- Skořice
- Datle
- Javorový či jiný sirup
Postup:
Do kastrůlku nasypte vločky a zalijete ovesným nápojem či mlékem. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte, dokud kaše nezhoustne. Ozdobte plátky jablek, ořechy, nakrájenými datlemi a polijte sirupem.
Variantou je využít vločky přes noc nafermentované, bez nutnosti vaření.