Knedlíky, nočky ani knedlíčky rozhodně nekončí těmi přílohovými, ale směle si troufnou stát se i hlavním chodem. O tom vás přesvědčí brynzáky, jejichž název je inspirovaný slavným ovčím sýrem. Díky brynze se rozplývají v ústech a mají svůdně lahodnou chuť.
Ve Velké knedlíkové kuchařce najdete celou kapitolu receptů na knedlíky ze zemí dalekých i blízkých. Ten na brynzáky naleznete na str. 237. V kapitole na vás ale čeká například také inspirace z Rakouska v podobě alpského povidlového Germknödel či Arancine alla Norma z Itálie.
Recept: Brynzáky
Ingredience:
- 500 g brambor
- 400 g brynzy
- 60 g jemné krupičky
- 60 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 2 větší cibule
- 200 g libovější slaniny
- 1-2 polévkové lžíce sádla
- Sůl
Postup:
- Brambory neloupejte a rovnou je uvařte v osolené vodě. Nejlépe je připravit si je takto už den předem.
- Vystydlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Nadrobte k nim brynzu, zamíchejte, přidejte vajíčko, hrubou mouku a krupičku. Propracujte. Než dochutíte solí, raději těsto ochutnejte, brynza sama o sobě bývá docela slaná.
- Z těsta odtrhávejte středně velké kousky o velikosti zhruba 4 cm. Vařte nejlépe v páře po dobu 10-15 minut.
- Slaninu nakrájejte na větší kostky a opékejte na pánvi. Ve vypečeném tuku orestujte také nakrájenou cibuli. Případně, pokud by bylo tuku málo, přidejte sádlo.
- Brynzáky servírujte posypané slaninou s cibulí. Troška omastku z pánve jejich chuť ještě podtrhne.
Tip šéfkuchaře:
„Jestli byste rádi obměnili svůj repertoár zimních pokrmů, brynzáky jsou ideální. Teplé, přelité voňavou praženou slaninkou zasytí a dodají sílu. Pokud si ale přejete trošku odlehčit, určitě se neostýchejte k nim přidat zeleninu jako oblohu,“ uvádí Petr Kosiner.