Gamay, dávný rival Pinot Noir, je neodmyslitelně spjaté s regionem Beaujolais. Zde je jedinou povolenou tmavou odrůdou révy vinné, z níž každý rok vzniká Beaujolais nouveau. S Gamay se však lze setkat i jinde. Například ve vinařství Domaine de Bonaguil v jihozápadní Francii, kde z něj pod rukama manželů Barbory a Daniela Donathových vzniká víno Les Hauts de Bonaguil s hlubokým aroma a bohatou chutí. V nabídce jej má pražský podnik Lot of Wine.
Gamay vzniklo zkřížením odrůd Pinot Noir a Gouauis. Jedná se o velmi starou odrůdu, která se údajně pěstovala již ve 3. století. Mezi vinaři se těšila oblibě a ve 14. století se rozšířila i do Burgundska. Oproti Pinot Noir se totiž vyžadovala méně péče, dozrávala o něco dříve a měla větší výnos. Výsledné víno pak mělo lehčí, ovocnější chuť. Nicméně v roce 1395 burgundský vévoda Filip Smělý pěstování Gamay zakázal a nechal veškeré keře vytrhat. Důvod? Zabírá půdu, která může být využita elegantněji – pro Pinot Noir. Jeho následovník Filip Dobrý se proti Gamay taktéž postavil a údajně pronesl: „Burgundsko je známé nejlepšími víny v celém křesťanském světě. Zachovejme si tuto pověst.“ Ani jednomu z nich se však Gamay nepovedlo vymýtit.
Odstrkovaná odrůda si tak opakovaně vydobyla své místo na slunci. V současnosti se Gamay pěstuje zejména ve francouzském Beaujolais, kde je jedinou povolenou modrou odrůdou pro výrobu Beaujolais nouveau, ale také v Kanadě, USA a Austrálii. A v jihozápadní Francii, ve vinařství Domaine de Bonaguil, které vlastní Češi Barbora a Daniel Donathovi. Zde Gamay tvoří jednu ze čtyř hlavních pěstovaných odrůd.
Specifická výroba
Přestože je Gamay synonymem pro mladé Beaujolais nouveau, dokáže tato odrůda překvapit a dát vzniknout sofistikovaným vínům, jak dokazuje Les Hauts de Bonaguil. Jde o organické tiché červené víno s hlubokým aroma a bohatou chutí zralého ovoce bez přidaných siřičitanů a dalších konzervantů.
Víno pochází z vinné révy zasazené v roce 1989, která roste na půdě obsahující křemen, siderolit a železitý jíl. Hrozny se sklízí ručně v průběhu září a následně přenáší do kádí. Jelikož má Gamay po dozrání vysokou kyselost, prochází procesem uhličité macerace, který jejich chuť zjemní. To znamená, že se celé hrozny před vylisováním fermentují v prostředí bohatém na oxid uhličitý. Uhličitá macerace zkvasí většinu šťávy ještě uvnitř hroznu. Podobně se hrozny odrůdy Gamay zpracovávají také v Domaine de Bonaguil, kde po 10 dní probíhá polouhličitá macerace. Poté následuje lisování a zrání v dubových kádích po dobu 10 měsíců.
Na Gamay do centra Prahy
Ochutnat Gamay z vinařství Domaine de Bonaguil lze i u nás, a to v podniku Lot of Wine. Ten se nachází v samém srdci Prahy, v uličce Týn. Jádro nabídky tvoří právě vína z Domaine de Bonaguil včetně červeného Les Hauts de Bonaguil či šumivého Bulles de Bonaguil, které je směsí odrůd Chardonnay a Gamay. Ke sklence či láhvi vína si hosté mohou dopřát i něco k zakousnutí, zejména francouzské delikatesy jako foie gras, teriny nebo klobásky. Specialitou podniku jsou křupavé krekry na několik způsobů.
O Lot of Wine
Wine bar Lot of Wine se nachází v samém srdci Prahy, kam přináší kus Francie. Většina vín v nabídce pochází z jihozápadní Francie, část pak z vlastního vinařství Domaine de Bonaguil. Podnik se zaměřuje výhradně na menší organická vinařství, v souladu se svou vlastní filozofií. Kromě vín mohou hosté ochutnat řadu delikates od francouzských výrobců z okolí Bonaguil či obložené krekry. Za podnikem stojí Peter a Svetlana Červenkovi, kteří provozovali vyhlášenou restauraci Oliva, a Daniel a Barbora Donathovi, kteří jsou zároveň majiteli vinařství Domaine de Bonaguil.