Cítíte to také? Ano, jaro už je ve vzduchu! Sobotní teplota dokonce lákala k uspořádání výletu či pikniku. S teplejším počasím přichází tradičně v našich jídelníčcích mnoho změn v podobě touhy po odlehčení a do popředí se dostává zelenina na všechny způsoby. Někteří po zeleninových jídlech sahají z důvodu nedaleké vidiny léta v plavkách, jiní pouze z pocitu, že zelenina je na jaře přesně to, co jejich tělo potřebuje. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, vaše touhy byly vyslyšeny. Přinášíme vám totiž recept, který vaši potřebu zelené na talíři zaručeně upokojí. Pozor, je jím náš jarní flatbread z bio mouky!
Tělo volá zelenou
Nekončící zima, období, kdy nic čerstvého v našich oblastech neroste. Ačkoliv nejsme ve stejné situaci jako naše babičky či prababičky a zeleniny jsou i v zimě plné regály, s prvními jarními dny to mnohé z nás k zeleným pokrmům jednoduše táhne. Zelenina je ale obecně v některých případech podceňována, a to především z hlediska chuti, jelikož ji mnozí neumějí správně připravit. Typickým příkladem mohou být cukety. Cukety obsahují vysoké množství vody a jsou tak velmi lehce stravitelné. Z toho důvodu ale nemají nikterak výraznou chuť, což od jejich konzumace mnohé odradí. To je ale škoda, jelikož jsou bohaté na vápník, hořčík a železo, a díky své lehkosti dokáží skvěle doplnit jídla na mnoho způsobů.
Opečené či grilované cukety jsou pro mnohé slastí a v kombinaci s domácím křupavým flatbreadem z bio mouky se stávají nerozlučnou dvojkou. Rozpečená mozzarella všechny chutě propojí a už stačí jen posypat bylinkami a váš nový oblíbený jarní pokrm je na světě.
Jarní novinky
Zajímáte se o to, z čeho se potraviny, které konzumujete, skládají? Snažíte se při jejich výběru jít cestou bez chemie a otázka životního prostředí vám tak není cizí? Pak dávejte nyní dobrý pozor. Babiččina volba totiž letos na jaře rozšířila své moučné portfolio o produkt s certifikací bio. Vyrábí se z obilí pěstovaného podle přísných pravidel bio produkce, která garantují organický původ surovin. Neobsahuje genově modifikovaný materiál ani přídatné látky (éčka). Navíc veškeré obilí je zpracované v mlýně, kam se běžná produkce nedostane, díky čemuž má mouka zaručenou vysokou kvalitu a čistotu produktu. Bio mouka Babiččina volba má také velmi dobré pečící vlastnosti. Pokud tedy patříte k fanouškům zdravé a ekologické stravy, je pro vás tento produkt jako šitý na míru.
Novinkou je také Babiččina volba Univerzální, která je univerzálním géniem pro každou kuchyni. Kombinuje pekařské vlastnosti různých mouk a je vhodná pro přípravu téměř každého receptu vyžadujícího mouku. Pokud jste minimalista, který se snaží dělat věci efektivně, je Babiččina volba Univerzální pro vás ideální parťákem. Obě mouky jsou k dostání ve vybraných hypermarketech Albert.
Ingredience
- 250 g bio hladké mouky Babiččina volba
- 20 ml bio nebo farmářského plnotučného mléka
- 90 ml teplé vody
- 4 g sušeného droždí
K dokončení:
- 1 balení bio mozzarelly
- 1 jarní cibulka nebo šalotka
- 1 menší bio cuketa, pak choi nebo podobně
- bylinky k dokončení
- sůl a pepř
Postup
Veškeré ingredience smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Zaprašte moukou a nechte pod utěrkou kynout na teplém místě asi 45 minut do zdvojnásobení objemu těsta.
Zeleninu si nakrájejte na drobné proužky, mozzarellu natrhejte na drobnější kousky.
Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto vychází na dvě stejné placky, ty rozválejte na pomoučeném vále. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
Ozdobte placky bohatě zeleninou a mozzarellou, asi jednu třetinu sýra zatím nechte stranou. Dejte placky péct. Když začnou okraje lehce zlátnout, položte nahoru zbytek sýra, upravte troubu na horní gril a nechte sýr rozpéct.
Po upečení lehce popepřete a osolte, zdobte microgreens nebo bylinkami. Podávejte na prkénku pokrájené na klínky jako pizzu.