Dalo by se říci, že je to náš národní nápoj. Má mnoho chutí, odstínů, liší se plností i stupňovitostí. Dali jsme světu jednu variantu, která se těší mimořádné oblibě a pro mnohé je synonymem piva. Pivní svět ovšem není jen ležák, ale nesmírně rozmanitá pivní kultura, kterou stojí za to důkladně prozkoumat a pochopit, protože čím víc toho o pivu víme, tím lépe si jej dokážeme vychutnat.
Jaká je cesta k dokonalému pivu? Jak se liší jednotlivé styly? A kolik chutí lze v pivu popsat a pojmenovat? Tyto a mnohé další dovednosti vás naučí na kurzech pořádané Sládkovou akademií. Kombinace zážitkového, degustačního a vzdělávací programu je určena všem milovníkům piva i pivním znalcům. Kurzy vedou nezávislí odborníci, z vysokých škol či z praxe, a posouvají vás od (nadšených) konzumentů směrem k pivním sommelierům. Kurzy jsou ideální jako dárek pro každého, kdo si rád dopřeje kvalitní pivo anebo chce rozšířit své pivní znalosti.
České pivo a pivovarnictví
Všechno, co potřebujete vědět, abyste svůj zážitek z piva posunuli na vyšší úroveň aneb „Základy pivního sommelierství“. Během jednoho intenzivního výukového dne se dozvíte vše podstatné o pivu. Teorii si vždy ověříte praxí, tedy degustací. Na zhruba dvaceti vzorcích lektoři demonstrují důležité vlastnosti piva, anebo vyvracejí časté pivní mýty – že jich je!
Na kurzu se pivo probírá od začátku do konce: od surovin, přes výrobu až po vlastnosti stočeného piva. Pokud si uvědomíte, co je v každé fázi výroby, skladování či servírování podstatné, pochopíte, co to znamená dobré (či špatné) pivo. Všichni lektoři jsou důsledně nezávislí a nejsou spojeni s žádným pivovarem – nesnaží se vám radit konkrétní značky, ostatně každý má jiné chuťové preference, snaží se vám ukázat, jak o pivu přemýšlet v širších souvislostech.
Kurz doporučujeme všem milovníkům piva – maximum informací o pivu a pivovarnictví během jednoho dne. Cena kurzu je 3 590 Kč a koná se v Praze. V ceně je zahrnutý oběd, studijní materiály a veškeré degustační vzorky.
Pivní styly
Česko je kolébkou kvalitních ležáků, ale pivní svět je daleko bohatší a pestřejší. Zejména malé a řemeslné pivovary se postaraly o rozmach tuzemské pivní pestrosti. Napočítali bychom desítky různých pivních stylů. Ale co je vlastně pivní styl? Podle čeho piva roztřídit do stylů? Podle typu kvašení? Podle barvy? Podle surovin? Podle země původu? Není to tak samozřejmé, jak by se na první pohled mohlo zdát.
V tomto kurzu spolu s lektorem, certifikovaným degustátorem podle amerického programu BJCP, ochutnáte a pochopíte, co je podstatou nesmírné rozmanitosti piva. Smyslem není popsat každý existující styl, ale vytvořit si v nich jednoduchý systém, díky němuž pochopíte, jak kategorizace do stylů obecně funguje a co o každém pivu prozrazuje. Těšit se můžete na intenzivní a nekompromisní degustace každého vzorku. Podávají se samá vynikající piva, příkladní reprezentanti probíraných pivních stylů.
Kurz stojí 2 990 Kč a probíhá v Praze, v unikátním sklepním salonku, který je vestavěný přímo uprostřed varny pivovaru Cobolis. V ceně je zahrnuto občerstvení, studijní materiály a veškeré degustační vzorky.
Senzorická analýza piva
Pivo má 14 základních chutí a ty se třídí do dalších podskupin. Celkem tedy experti v pivu rozlišují až 122 chuťových popisů. Kolik chutí a v jakých koncentracích jste schopni vnímat vy? Jak probíhá trénink a výcvik degustátorů?
Schopnost rozlišovat co nejširší spektrum chutí má mnoho praktických výhod. Zdaleka ne všechny chutě v pivu jsou žádoucí, mnoho chutí popisujeme jako tzv. pivní vady. Podle toho třeba poznáme, že pivo nemělo správný chmelovar, nebyly dodrženy optimální podmínky kvašení, dostatečně dlouho neleželo, pivovar zanedbává hygienu, pivo nebylo dobře skladováno, neumějí o něj v hospodě pečovat a mnoho dalšího. Chuť piva, respektive jeho senzorický profil, je nezaměnitelný podpis každé várky piva.
Lektorka kurzu, někdejší šéfka laboratoře kontroly kvality piva, držitelka mnoha respektovaných degustačních certifikací, se pokusí rozcvičit i váš jazyk, abyste na závěr kurzu zvládli samostatně sestavit senzorický profil různých piv.
Cena kurzu je 3 590 Kč a probíhá v Praze. V ceně je zahrnutý oběd, studijní materiály a veškeré degustační vzorky.
Domácí vaření piva
Chcete se naučit, si uvařit vlastní pivo v domácích podmínkách? Výroba není žádná věda. Stačí dodržet osvědčené metody a znát pár fíglů. Na kurzu vám lektoři vše prakticky předvedou a vysvětlí krok za krokem. Celý postup je navíc vymyšlený tak, abyste si k uvaření dobrého piva nemuseli pořizovat domácí pivovar či drahé vybavení. Vystačíte si s několika základními nástroji. Z kurzu si odnesete zakvašenou mladinu, z níž si doma „doděláte“ vlastní pivo.
Cena kurzu je 3 590 Kč a probíhá v moderním gastrostudiu Národního zemědělského muzea v Praze.