Vzpomínáte si na to, když jste ještě byli děti? A jak se vám maminky snažily vykouzlit úsměv každou maličkostí? Je to jejich přirozenost. Vaří naše oblíbená jídla, pečou naše oblíbené dezerty a dělají všechno proto, abychom byli šťastní. Myslí na všechny okolo, ale na sebe mnohdy zapomínají. Pojďme jim proto na jejich svátek ukázat, jak moc pro nás znamenají a připomeňme jim to tímto jedinečným dezertem. Tipem vám může být náš chutný a poctivý krtkův dort na plech!
Kdo si to zaslouží více, než naše maminky?
Ach ty naše maminky! Možná jsou někdy náladové či paličaté, ale kdykoliv na ně přijde řeč, každý vám řekne, že jeho maminka je ta nejlepší. A má vlastně pravdu. Maminky dávají svým dětem lásku, jako nikdo jiný na světě ne. Čistou a ničím nepodmíněnou. Člověk lásku může poznat několikrát za život, ale tahle láska je jen jedna, tak jako naše maminka. Zpříjemněte jí proto její sváteční den a potěšte něčím, co má ráda třeba našim poctivým čokoládovám dzertem – krtkův dort na plech. A protože ne jedna maminka drží štíhlou linii, radíme použít kvalitní hořkou čokoládu. Ta má kromě nižšího obsahu cukru i mnoho dalších benefitů. Je zdrojem vlákniny, obsahuje tělu prospěšné minerály a podporuje snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu. V neposlední řadě má ještě jednu vlastnost, kterou asi všichni dobře znají. Dokáže člověka ukonejšit a pomyslně obejmout. A přesně to si naše maminky zaslouží. Na chvíli si sednout, nestarat se o ostatní, a nechat o sebe pečovat. Na to je tento poctivý čokoládový dezert doplněný o maminčino oblíbené ovoce ideální. Tak všechno nejlepší našim jedinečným maminkám!
Kvalitní mouka aneb základ každého pečení
Kvalitní hořká čokoláda ve spojení s oříškovou chutí a aroma. Jak toho lze dosáhnout? Využijte při pečení dezertu špaldovou mouku značky Babiččina volba, která je oproti mnohým jiným moukám na trhu přesně tím, co slibuje – kvalitní z pravých (prastarých) odrůd pšenice špaldy. Špaldová mouka obsahuje cenné složky z celého špaldového zrna (z obalu, endospermu i klíčku). Dalším plusem špaldových mouk je, že obsahují vysoké množství vlákniny, bílkovin a jiných minerálních látek. To ale bohužel neplatí pro všechny špaldové mouky na trhu. V České republice zatím neexistuje legislativa, která by regulovala množství pšenice špaldy, které musí tato mouka obsahovat. Tak se vám může jednoduše v regálech dostat pod ruku mouka s tímto názvem, obsahující genomy pšenice seté, která vám slíbenou oříškovou chuť a benefity špaldy rozhodně neposkytne. Pokud ale sáhnete po mouce značky Babiččina volba, můžete se spolehnout, že odpovídající kvalitu opravdu kupujete. Mouky této značky totiž pravidelně procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a udržují si tak svou naměřenou hodnotu pšenice špaldy.
Krtkův dort Ingredience :
- 2 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 70 g hořké čokolády (ideálně klasická na vaření, kolem 67 % kakaa)
- 50 g másla
- 150 g hladké špaldové/Univerzální mouky* Babiččina volba
- 1 PL kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
*Babiččina volba Univerzální – k dostání ve vybraných Hypermarketech Albert.
Na dokončení:
- drobné ovoce
- čerstvá bylinka
- šlehačka
Postup
Rozehřejte troubu na 160 °C. V rendlíku nechte rozpouštět čokoládu s máslem a mezitím v míse vyšlehejte do světlé pěny celá vejce s cukrem. Rozpuštěnou čokoládu s máslem míchejte stěrkou a nechte stranou chladnout. V misce zatím smíchejte mouku Babiččina volba, kakao a kypřicí prášek.
Do vajec opatrně přilévejte vlahou čokoládovou směs a zašlehávejte. Když je plně zapracovaná, udělejte totéž se suchou směsí.
Těsto vychází na malý pekáček. Pečte 15 minut a během pečení troubu neotevírejte. Po vychladnutí nakrájejte na kostky. Podávejte se šlehačkou, čerstvým ovocem a bylinkou.