Velkopopovický Kozel, jedna z nejoblíbenějších pivních značek na českém trhu, vychází vstříc milovníkům českého piva a představuje dvě novinky z řady Mistrův, konkrétně Kozel Mistrův Pšeničný a Kozel Mistrův Tmavý ležák s čokoládovými slady.
„I ti nejkonzervativnější pijáci Kozla rádi občas vyzkoušejí něco nového a speciálního. Proto přicházíme na trh s novinkami, které jsou sice velmi speciální, zároveň ale mají typické DNA značky Kozel. Vyznačují se tedy plnou chutí a především výbornou pitelností. Věříme, že velká část našich stávajících konzumentů zařadí nové speciály do svého pravidelného repertoáru,“ říká Jiří Švancara, senior brand manažer značky Velkopopovický Kozel.
Kozel Mistrův Tmavý s čokoládovými slady v testech zaujal degustátory i pivaře plnou chutí s tóny hořké čokolády, zatímco Kozel Mistrův Pšeničný zase svými osvěžujícími ovocnými tóny, charakteristickými pro tento typ piv. Vedle tradičních surovin, vody z místních studní, žateckého chmele a klasického plzeňského sladu byl do várek piva Mistrův Pšeničný přidán i pšeničný slad typický pro vaření svrchně kvašených pšeničných piv. Výjimečnost receptury piva Mistrův Tmavý ležák s čokoládovými slady je, jak název napovídá, založena na užití speciálních čokoládových sladů, které pivu dávají aroma hořké čokolády.
„Stále sledujeme nové trendy v pivovarství doma i za hranicemi a vycházíme vstříc přání pivařů. Posouvat se dopředu, přicházet s novými nápady, i to je součástí mistrovství a poctivého řemesla,“ dodává Vojtěch Homolka, sládek značky Kozel. Distribuce obou nových piv z řady Mistrův ležák již začala. V současné době jsou obě piva k dispozici na pultech všech obchodů
v půllitrových vratných lahvích. Do budoucna pivovar nevylučuje distribuci novinek ve formě čepovaného piva.
Charakteristika novinek od Velkopopovického Kozla
Mistrův Pšeničný
Mistrův Pšeničný je vůbec prvním pšeničným svrchně kvašeným Kozlem. Jak už je pro tento typ piva charakteristické, je Mistrův Pšeničný svěží, lehké chuti, s ovocnými tóny banánu a citronu, s vyšší nasyceností. Má světlou barvu s jemným, pro pšeničná piva charakteristickým zákalem a větší pěnivostí. Pro jeho výrobu bylo použito několik druhů sladů, čímž pivo získává bohatší chuť. Základem je pšeničný slad, který mu dává charakteristickou plnou chuť a ječné slady – plzeňský, typický pro světlá piva a karamelový, který obohacuje pivo o mírně tmavší barvu a specifickou chuť. Pro chmelení byl použit Žatecký poloraný červeňák, charakteristický svým jemným aroma a chmel Sládek, který dokáže příjemně vyvážit hořkost. Pivo má stupňovitost 12,6 °P a obsahuje 5,3 % obj. alkoholu.
Mistrův Tmavý ležák s čokoládovými slady
Tmavá novinka z Velkých Popovic je výjimečná množstvím použitých sladů. Kromě ječných sladů, světlého plzeňského a tmavého karamelového či mnichovského se do várky přidávají speciální slady pšeničný čokoládový a žitný čokoládový, které se praží při teplotě až 200 °C. Tím pivu dávají charakteristické tóny čokolády a kávy. Při vaření se používají tři druhy chmele: chmel Premiant, který disponuje příjemným chmelovým aroma a vyšší vyváženou hořkostí, dále Žatecký poloraný červeňák, charakteristický svým jemným aroma a chmel Sládek. Na rozdíl od Kozla tmavého jde o nefiltrované pivo vyšší stupňovitosti, jeho chuť je proto plnější a výraznější s nižší sladkostí. Pivo obsahuje 4,4 % obj. alkoholu a jeho stupňovitost je 12,3 °P.