Pivovar Ostravar se po koronakrizi vrátil k vaření pivních speciálů. Od poloviny října bude ve vybraných hospodách na čepu opět Grifel. Silné čtrnáctistupňové pivo s vysokým obsahem alkoholu je podle některých štamgastů jedním z nejlepších piv ve 124 leté historii pivovaru.
Koronakrize zamávala s návštěvností hospod. Podle ostravských pivovarníků ale pouze urychlila dlouhodobý trend, který začal v Česku už před pandemií. Lidé v posledních letech začali dávat větší přednost vyšší kvalitě, novým stylům a řemeslnému způsobu zpracování piva.
“Už před koronakrizí jsme zaznamenali vyšší prodeje řemeslně vylepšené dvanáctky i našich speciálů. Naopak méně na odbyt šla světlá výčepní piva nižší stupňovitosti. To se během pandemie nezměnilo. Naopak,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.
Podle vrchního sládka lidé využili pandemie k objevování nových chutí a typů piv. “Viděli jsme to třeba na našem svrchně kvašeném Glorionu. Pivním speciálu inspirovaném stylem West Coast IPA. Uvařili jsme ho během loňského léta a vypil se strašně rychle. Bohužel pak jsme s vařením pivních speciálů museli opět přestat kvůli zavřeným hospodám.”
Letos se Ostravar k pivním speciálům zase vrátil. “Začali jsme tam, kde jsme loni skončili. Tzn. limitovanou edicí Glorionu v létě. Od 14. října vystřídá Glorion v hospodách podzimní speciál Grifel.”
Důvodem obměny je podle vrchního sládka zejména počasí a s ním spojené jiné chuťové preference. “V chladnější počasí máme přirozeně chuť na plnější a silnější piva. Proto jsme u nás v září uvařili speciál Grifel, který tyto atributy přesně splňuje.”
Polotmavý speciál originální chuti, ve které se mísí tradiční hořkost a aroma speciálních chmelových odrůd, má stupňovitost 14% EPM a 6,5% alkoholu. “Grifel má opravdu vysoký obsah alkoholu. Ve srovnání s tradiční Ostravar dvanáctkou je obsah alkoholu o 27% vyšší, takže je potřeba Grifel pít s rozvahou,” upozorňuje vrchní sládek.
Své příznivce si už ostravský pivní speciál našel hned po uvaření první várky. Třeba známý degustátor piv vystupující pod přezdívkou Pivoman, který už vyzkoušel přes 5000 piv z 59 zemí světa, na internetu napsal: “Dle mého hodnocení asi nejlepší pivo z produkce pivovaru Ostravar. Neskutečně hutný speciál, který vás napoprvé možná nedostane, ale po každém dalším ochutnání se vám pomalu, ale jistě dostává pod kůži.”