Zdraví máme jen jedno a je potřeba si ho chránit. Zejména v dnešní zrychlené době je důležité pečovat jak o jídelníček, tak o pohyb a mít kontrolu nad tím, co kupujeme a jíme. Na český trh přicházejí jedinečné oplatky KEKSE, které vymyslel mladý slovenský vizionář a gurmán Milan Trenčan na základě osobních zdravotních potíží s kombinovanými potravinovými intolerancemi. Oplatky jsou vyráběny ze základních surovin bez použití aromat, konzervantů a barviv a jsou slazeny pouze medem. Neobsahují lepek, mléko, vejce, kvasnice ani sóju.
„Poté, co mi lékaři diagnostikovali histaminovou intoleranci, jsem hledal hlavně cestu, jak pomoci sám sobě. Po mnoha domácích pokusech jsem vymyslel produkt, který jsem testoval ve své rodině a u známých. Uvědomil jsem si, že je tento výrobek jedinečný a mohu jím pomoci nejen sobě, ale i všem, kdo trpí mnoha kombinacemi potravinových intolerancí,“ říká Milan Trenčan, autor oplatek KEKSE.
Oplatky jsou v hodné pro všechny, koho trápí potravinová omezení – intolerance na laktózu či mléčnou bílkovinu, na lepek či celiakie, histaminová intolerance, intolerance na vejce nebo sóju. Novinku uvítají hlavně ti, kteří řeší kombinaci různých intolerancí a výběr potravin je pro ně značně omezený.
„Stále častěji se setkáváme u dospělých i dětí s civilizačními onemocněními a roste také počet alergiků. Přirozeným životním stylem, kvalitními opravdovými potravinami a psychickou pohodou se dá spoustě problémům předcházet či jejich dopad mírnit. Je skvělé, že v současné době lze již snadno najít potraviny a recepty, které lidé s nejrůznějšími zdravotními omezeními mohou využívat. Pro zpestření je pro sebe i svoji rodinu ráda využívám v nejrůznějších variantách, i když žádná potravinová omezení sami nemáme. Ze sezonních a lokálních surovin připravuji nejrůznější kaše, saláty, pomazánky, smoothie, koláče nebo palačinky. Jsem ráda, že na náš trh vstupuje novinka, která spojí benefity zdravější formy mlsání s příjemnou chutí,“ říká odbornice na přirozenou stravu Barbora Hernychová.
Oplatky se nabízejí ve třech chuťových variantách – kokos, mandle a mandlově karobové. Základem křupavé oplatky je kukuřičná a rýžová mouka. Oplatky se vyrábějí ručně, což poznáme tak, že žádná není stejná. Nemají jednotný tvar přesně na milimetry, dokonce ani náplně nejsou vždy úplně stejné. Výjimečnost KEKSE poznáte hned po prvním kousnutí. Jejich konzistence je odlišná od výrobků, které jsou vyráběny konvenčně z běžné bílé mouky.
KEKSE můžete zakoupit na e-shopu kekse.cz, od konce září i na rohlik.cz za cenu od 34 Kč.