
Závěr února bude patřit Kohoutímu pexesu, sedmichodové degustační večeři s pivním párováním. Jednotlivá piva vybral vrchní sládek pivovaru Dva kohouti, k nimž kreativní šéfkuchaři Ambiente Tomáš Valkovič a Jiří Horák napárují své pokrmy. Hosté akce, která se uskuteční 25. února 2025 ve Dvou kohoutech, se mohou těšit na netradičně pojatý fine dining a nečekaná chuťová spojení.
Kohoutí pexeso, jež se bude konat již potřetí, představuje opačný přístup k párování, než jaký je obvykle běžný. Zde se totiž vše točí okolo piva, respektive různých piv, která pro tuto příležitost vybral sládek Lukáš Tomsa. Ve Dvou kohoutech si nechávají jeden sud od každého speciálu, které se zde uvaří. Zásoby pak projdou užším výběrem a z nich vzejde sedm finálních piv, k nimž následně kreativní šéfkuchaři Ambiente Tomáš Valkovič a Jiří Horák napárují své pokrmy.
„Připravované sedmichodové menu v sobě spojuje punkovou drzost s elegancí fine diningu. Hosty čeká originální párování, které je vtáhne do světa inovativního vaření a pivovarnictví. Zkrátka je čeká zážitek pro všechny smysly,“ láká Lukáš Tomsa.
Ležák i nealko, maso i celer
Přestože konkrétní podobu párování nechtějí jeho tvůrci dopředu prozrazovat, některé kombinace lze nastínit. Hosty čeká pestrý průřez pivními styly, mezi nimiž nesmí chybět ležák, IPA nebo kyseláč, který patří ke stálicím pivovaru Dva kohouti. Těšit se můžou také na nealkoholické pivo nebo pšeničné pivo doplněné o chuť meruněk. Piva pak doplní masová i bezmasá jídla – mezi surovinami se objevuje například celer, řepa, mangalica nebo ryba.
A proč vlastně nese akce název Kohoutí pexeso? Kromě sedmi párů piv a jídel obdrží hosté také autorské pexeso s vyobrazením všech sedmi kombinací. Hravou formou tak budou moct odhalit tu správnou ještě předtím, než jim ji prozradí výčepní a kuchaři. A také si pomocí kartiček vyměňovat s ostatními názory na jednotlivé chody a piva. Ilustrátorkou pexesa pro aktuální párování je Veronika Homolová.
Kohoutí pexeso se koná 25. února 2025 v pivovaru Dva kohouti. Na výběr jsou čtyři časové sloty (od 18.00, 18.30, 19.00 a 19.30), vždy po osmi lidech. Respektive čtyřech párech, jelikož vstupenka v hodnotě 4400 Kč platí pro dvě osoby. Elektronickou vstupenku na sedmichodové degustační menu s pivním párováním lze zakoupit ZDE.